Slovenija
18 ogledov

Sezona gripe se umirja

kaselj Shutterstock
Oddelki, kjer skrbijo za bolnike z gripo in drugimi respiratornimi oboljenju, so še vedno polni.

"V zadnjem tednu se stanje glede gripe nekoliko umirja, kljub temu smo jih prejšnji teden pregledali in oskrbeli približno 100 pacientov," pravijo na UKC Ljubljana, kjer ocenjujejo, da bo pritisk na bolnišnico zaradi epidemije gripe v naslednjih 14 dneh popustil. Zdravljenje v UKCL potrebujejo predvsem tisti bolniki z gripo, ki imajo zaplete; najpogostejši zaplet je pljučnica.

PREBERITE ŠE:

- Zaradi gripe v bolnišnici enkrat več ljudi

- Gripa zahtevala smrtne žrtve

- Bolniki morajo spati na hodniku

Poleg virusa gripe krožijo in povzročajo bolezni tudi številni drugi virusi, npr. respiratorni sincicijski virus (RSV), ki prizadene spodnja dihala predvsem pri majhnih otrocih, pri katerih povzroča bronhiolitis. "Za ostale viruse ni tako značilnega vrha, ampak se virusi med sabo v populaciji izmenjujejo, tako da se enkrat v večjem številu pojavlja določena vrsta, drugič druga," pojasnjujejo na UKC.

Polni oddelki

V teh dneh so zelo polni internistični in pediatrični oddelki ter Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Dodatni oddelek na Dermatovenerološki kliniki je namenjen predvsem bolnikom z akutnimi okužbami dihal (gripa) ali poslabšanjem osnovnih bolezni ob okužbi dihal, pri katerih je zaradi teže bolezni potrebna hospitalizacija.

Gripa nevarna za kronične bolnike

Manjši otroci in dojenčki so v bolnišnico večinoma sprejeti zaradi tega, ker ob prebolevanju bronhiolitisa potrebujejo dodatek kisika, ali začetno zdravljenje z antibiotiki v infuziji. "Poleg tega pričakujemo težji potek tudi pri bolnikih, ki prejemajo zdravila, ki zavirajo delovanje imunskega sistema, pri ljudeh, ki imajo kronične bolezn," izpostavljajo na UKC Ljubljana. Gre predvsem za srčne bolnike, bolnike s KOPB, kronično ledvično odpovedjo, revmatološkimi boleznimi ter sladkorno boleznijo. Znano je tudi, da je potek gripe težji pri nosečnicah.

Zaradi pojava gripe in drugih respiratornih okužb, so obiski v UKC Ljubljana še vedno prepovedani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.