Slovenija
142 ogledov

Sezona lova na belega tartufa

tartufi, slovenska Istra
1/16
Žurnal24 main
Društvo tartufarjev Slovenske Istre se trudi postaviti Slovensko Istro na svetovni zemljevid ljubiteljev tartufov.

Potem, ko so junija v notranjosti Slovenske Istre v Belvedurju izvedli prvi tridnevni festival črnega tartufa, ta vikend v sosednji vasi Brezovica pri Gradinu poteka prvi festival belega.

"Razlika med črnim in belim tartufom je ogromna. Predvsem je beli povsod po svetu in tudi pri nas mnogo redkejši, ima bolj specifičen okus, drugačno strukturo okusa in ker sodi v vrh svetovne kulinarike, je seveda tudi precej dražji od črnega," je povedal organizator festivala in predsednik Društva tartufarjev slovenske Istre Vinko Šavle iz Gradina.

Fotografije iskanja tartufov si olglejte v GALERIJI.

Festival pospremlja začetek sezone nabiranja belega tartufa, ki se začenja te dni in traja tja do konca decembra.

Kot pravijo tartufarji kaže, da bo njegova letošnja bera bolj slaba, ker je preveč dežja, se pa zato zna sezona potegniti do konca januarja, če bo vreme ugodno. Sezona črnega se začne maja in traja vse skozi do jeseni.

Temu je seveda treba dodati, da je nabiranje tartufov edino v Sloveniji nerazumljivo prepovedano, ker so zaščiteni. Tako organizatorji obeh festivalov z njima malo provocirajo in izzivajo tiste, ki se ukvarjajo z zakoni ter turizmom, saj želijo, da se končno legalizira njihovo nabiranje.

Kot je povedal Vinko Šavle, ima Društvo tartufarjev Slovenske Istre, v katerem je dobrih 10 članov, zagotovilo iz kmetijskega ministrstva, da bo šel nov zakon o tartufih, ki bo te stvari spremenil,  v prvo branje v državnem zboru že prihodnji mesec.  

Da so stvari formalno urejene, so tako za festival tartufe uvozili iz Hrvaške in na mizah se tako ne manjka kulinaričnih užitkov, na katere naj bi po Šavletovi napovedi ta vikend skupaj prišlo kar okoli 2.000 gurmanov, tudi iz Italije in Hrvaške.

Gostinci so jim pripravili fritajo z belim tartufom, fuže z belim tartufom in ombolo z belim tartufom ter polento. Tartufe pa tudi prodajajo in to seveda na grame. Cena belega je 1.800 evrov za kilogram in pred nami so stehtali največjega. Imel je 294 g ter se je tako ponujal za 530 evrov.

Če vam bo v tolažbo, omenimo, da je cena črnega mnogo bolj dostopna, saj stane kilogram 200 evrov.

Na festivalu so pripravili tudi demonstracijo iskanja tartufov u dvema psoma. Ker tartufi nimajo nadzemnih delov, jih človek sam ne more najti brez pomoči voha teh posebej izurjenih psov ali svinja.

Pri nas naj bi bilo po nekaterih podatkih za to izšolanih kakih 40 psov, sicer pa se ocenjuje, da se na leto po dolinah Slovenske Istre nelegalno najde tam od 80 do 100 kg belega tartufa in nekaj 100 kg črnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.