Slovenija
151 ogledov

Si brez službe in ne veš, kako do zaposlitve?

EU projekt Črt Slavec
Morda dobiš idejo od 6pack Čukurja ali pa osvojiš javno nastopanje na tečaju retorike. Ne boste verjeli, kakšno dogajanje se nam po vsej Sloveniji obeta ta konec tedna v okviru dneva odprtih vrat EU projekt, moj projekt.

Najprej ste predlagali, nato glasovali in izbrali – dvanajst projektov, ki se bodo predstavili na dnevih odprtih vrat EU projektov z naslovom EU projekt, moj projekt, ki bodo 9. in 10. junija 2017 v vsaki izmed dvanajstih slovenskih statističnih regij.

V 42 dneh je bilo oddanih več kot 63.000 glasov za zelo raznolike projekte, ki so bili v posameznih regijah podprti s sredstvi Evropskega socialnega sklada, Evropskega sklada za regionalni razvoj ali Kohezijskega sklada. Dogajanje bo izjemno pestro, zato ga ne smete zamuditi. Več informacij o projektih in programih najdete na www.eu-skladi.si.

Ustvarjajte mozaike

V soboto 10. junija bo med 9. in 12. uro na Trgu kulture v Murski Soboti predstavitev Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ)  in programov aktivne politike zaposlovanja, predstavitev programa Usposabljanje na delovnem mestu ter deficitarnega poklica – keramik.

Veselite se lahko ustvarjanja mozaikov iz različnih materialov z glasbenikom Boštjanom Čukurjem – Six Packom, Ljudska univerza Murska Sobota pa bo predstavitla programe namenjene brezposelnim osebam. 

Društvo žena Kukeč oziroma Društvo žena Neradnovci bo predstavilo lokalne značilnosti, na voljo bo tudi otroški kotiček z animatorjem, udeležite pa se lahko tudi tečaja retorike v prostorih ZRSZ, OS Murska Sobota, v kariernem središču na naslovu Slovenska 37.

Ob 12. uri pa bo žrebanje desetih srečnežev, ki bodo prejeli praktične nagrade.

Zanimivo dogajanje v Podravju

V Mariboru nas 10. junija čaka živahno dogajanje z No Name Blues Bandom, delavnicami, razstavo in nagradnimi igrami. Predstavili bodo projekt Regionalno stičišče nevladnih organizacij, ki bo predstavljen skozi konkretne aktivnosti, dejavnosti in produkte okvirno osmih podravskih nevladnih organizacij, ki so vključene v program organizacijskega in strokovnega razvoja.

Med drugim se boste lahko udeležili tudi delavnice za vrtičkarje, socialnih iger za mlade in družine, videli boste Praktični prikaz možnosti rabe odpadnih surovin, razstavo užitnih gob, s kolesom sreče pa si boste lahko prisvojili privlačne nagrade. 

Ste za sprehod med skulpturami Forme vive?

Ob skulpturah Forme vive vas v soboto pričakujejo glasbeniki in umetniki, udeležite se lahko celo piknika.

Na predstavitvi projekta Ravne - Mesto Forma Vive med 17. in 19. uro nas čaka »Walking tour« sprehod med desetimi skulpturami Forme vive Ravne na območju Čečovja in Gradu Ravne pod vodstvom kustosinje Aleksandre Čas. Gre za pohod predstavnikov lokalnih društev, družin in obiskovalcev iz lokalne skupnosti z vodenim ogledom novo postavljenih in obnovljenih skulptur, informacijskih tabel, ki so jih omogočili skladi EU.

Videli boste edinstveno predstavitev integriranega turističnega proizvoda s programom presenečenj za obiskovalce ob skulpturah Forme vive Ravne, čakata nas nastop mladih glasbenikov šole Jazz Ravne ob skulpturi slovenskega umetnika Romana Makšeta in recital poezije kulturno-umetniške skupine Radmance ob eni od najstarejših skulptur razstave FVR iz leta 1964, poljskega umetnika Jerzyja Jarnuszkiewicza.

Glasbeni nastop bo tudi ob prenovljeni skulpturi japonskega umetnika Ichira Yoshibe, zaključili pa boste s piknikom s punklom FVR in prigrizkom gostilne Lečnik ob novo postavljeni in osvetljeni skulpturi nemškega umetnika Johannesa Vogla.

Oglejte si nove čistilne naprave

Kar 45.000 prebivalcev Šaleške doline zdaj pije čistejšo vodo. Oglejte si nove čistilne naprave, sodelujte na delavnicah in koristnih demonstracijah o pomenu čiste vode v našem življenju. Vse to vas čaka na predstavitvi projekta Oskrba s pitno vodo v Šaleški dolini 9. junija v Velenju, Šoštanju in Šmartnem ob Paki. Predstavitev bo med 9. in 13. uro na promenadi v Velenju med stavbo Farmina in zdravstvenim domom.

Videli boste prikaz filtracije vode v naravi in prikaz postopkov za vzorčenje in analizo pitne vode. Ugotovili boste, kaj ne sodi v kanalizacijo, med drugim pa bodo tam tudi stojnice: o varnosti in zdravju pri delu, promociji pitja vode iz pipe, o čiščenju vode z mikroorganizmi, o biološki raziskavi vode in podobno. Vmesni program bodo popestrili plesni in glasbeni nastopi. 

Ob tej priložnosti bo potekal tudi dan odprtih vrat za ogled naprav za pripravo pitne vode Čujež in Grmov vrh ter ogled male komunalne čistilne naprave Šmartno ob Paki.

Naj te izzove vitez

Vas zanima, kako je, če vas sprejme graščak, izzove vitez in najdete zaklad?

Pridružite se na predstavitvi projekta Sanacija okolice gradu Sevnica 10. junija v Sevnici. 

Dogajanje bo v grajskem parku med 9. in 13. uro. Med drugim boste videli sevniške graščake, viteški nastop, predstavitev trt iz grajskega vinograda,

poročni paviljon, nastop glasbene šole, udeležili pa se boste lahko tudi zanimivih predavanj in delavnic.

Med 10 in 13. uro bo Likovni shod GRAD 2017, ob 11. uri pa voden ogled Lutrovska & Primož Trubar. Večer ob 20h pa bo popestrila Alenka Godec z romantičnim koncertom.

Preverite, ali je reka čistejša 

Zapeljite se po reki s kajakom ali supom in preverite, ali je zaradi nove čistilne naprave reka Krka čistejša. Na predstavitvi projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda 10. junija ne boste ostali ravnodušni.

Dogajanju se pridružite po 11. uri na parkirišču pred centralno čistilno napravo v Ločni, kjer bo prva glasbena točka. Udeležili se boste lahko tudi prezentacije in vodenega ogleda čistilne naprave, imeli pa boste tudi možnost supanja po Krki, kjer vas bodo na Mestni plaži pri Portovalu do 13. ure zabavali ČUKI

Preizkusite se v Kamišibaju 

Improvizirajte s Tonetom Partjičem, preizkusite se v Kamišibaju ali uživajte v glasbeno literarnem stand upu s Pižamo in Trkajem na predstavitvi projekta Vključujemo in aktiviramo! 10. junija v Mestnem muzeju Ljubljana. 

Predstavitev se bo pričela ob 9. uri s primeri dobrih praks s terena in odprtjem fotografske razstave s fotografijami s terena. Med 10.45 in 12.15 bosta delavnici: Kreativno pisanje in Ilustratorska delavnica za otroke. Med 12.30 in 14.00 bo delavnica Gledališka improvizacija s Tonetom Partljičem, ob 14.00 si boste lahko ogledali Gledališko predstavo varovancev CUDV Dobrna. Med 15.30 in 17. uro bodo: delavnica Kreativno izražanje (Cvetka Bevc) in predstava in delavnica Kamišibaj (Jure Engelsberger). Ob 17. uri se bo pričel glasbeno literarni stand up s Pižamo in Terkajem ter zaključek nagradne igre. 

Tudi z glasbo in folkloro

Spoznajte, kako pestro je življenje v socialnozdravstvenem zavodu Dom Taber, kjer vas bodo sprejeli tudi z godbo in folkloro. Pridružite se predstavitvi projekta Sofinanciranje izgradnje socialno varstvenega zavoda Taber v soboto 10. junija v Cekljah na Gorenjskem ob 9. uri. 

Predstavitev bo potekala na stojnicah, kjer bodo razstavljeni izdelki stanovalcev. Istočasno bodo na teh stojnicah delavnice, kjer bo predstavljena izdelava zanimivih izdelkov. Imeli bodo tudi krajši kulturni program, na katerem se bodo predstavili stanovalci in lokalna kulturna društva. Zabaval vas bo ansambel Ognjeni muzikanti.

Obvezno s praznim želodcem

Na predstvaitev projekta PESCA pridite lačni. Okusili boste domače jedi izpod rok Riharda Baše in učencev šestih osnovnih šol. Lahko pa tudi zaplešete ob harmonikaših in nastopu folklorne skupine.

Predstavitev projekta PESCA o vzgoji za zdravo prehrano bo 10. junija v Postojni na tržnici med 9. in 12. uro. Program je namenjen javnosti, otrokom in staršem, ki se soočajo s problematiko zavračanja  hrane pri otrocih, kar je bila rdeča nit projekta PESCA.

Na dogodku se bodo starši seznanili z metodo pristopa do otroka, ki zavrača hrano, da bi jo zaužil. V ta namen bodo izvedene delavnice z otroki, vodena degustacija pripravljenih šestih jedi, ki so se kuhale v okviru projekta ter  predstavitve  rezultatov projekta strokovnjakov, ki so sodelovali pri oblikovanju senzorno kognitivne metode ter izvajanju projekta. Hkrati bodo vključili v dogodek tudi ponudnike lokalnih živil.

To razgledno točko morate obiskati

Vas mika sprehod z razgledom na morje in gore? Vmes lahko poniknete še v jamo, si ogledate predstavo Mance Uršič z vrvmi na fasadi in uživate v plesnem ter glasbenem vzdušju.

Projekt Urejen dostop in razgledna točka na Cerju bo predstavljen 10. junija ob pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju na dogodku: Letni časi zgodovine.

Dogodek se bo začel ob 18.30 z vodenjem članov TD Cerje, ob 20.30 se bo začel kulturni program z glasbenimi in plesnimi točkami. Videli boste plesno skupino

PRODANCE in tudi Manco Uršič v performansu z vrvmi na fasadi. Ob 21.30 bo pogostitev za vse udeležence za Pomnikom.

Predavanja in izobraževanja 

V Obalno – kraški statistični regiji boste spoznali projekt ADRIHEALTHMOB.

Zanimiva predavanja in izobraževanja bodo zajela samo bistvo: “S klikom do dostopnejših zdravstvenih storitev.”

Pridružite se predstavitvi projekta ADRIHEALTHMOB v okviru dneva odprtih vrat EU projekt, moj projekt 10. junija v Kopru.

Kako nastane steklen svečnik 

Ste že videli, kako nastane stekleni svečnik ali skleda za sadno kupo? Svojo radovednost lahko potešite na predstavitvi projekta Kompetenčni center za razvoj kadrov steklar 10. junija v Steklarni Hrastnik. 

Organizatorji načrtujejo kratko predstavitev projekta, zabavno demonstracijo prenosa znanj, predstavitev pet uspešno izvedenih projektov s pomočjo znanja, ki se je generiralo na osnovi kompetenc in mentorskih parov, ogled steklarne in okusno pogostitev. Z vami bo tudi skupina Tabu.

Največ glasov za porečje reke Krke

Najbolj aktivno ste glasovali za projekte na Gorenjskem, v Jugovzhodni Sloveniji in v Obalno-kraški statistični regiji. Projekt Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju reke Krke je prejel celo več kot 12.500 glasov, razporeditev ostalih glasov pa lahko preverite TUKAJ.

Do leta 2023 ima Slovenija na voljo dobre tri milijarde evrov razpoložljivih evropskih sredstev, s katerimi smo do danes podprli več kot 200 projektov, programov ali javnih razpisov v skupni vrednosti preko 960 milijonov evrov. Vsi imajo skupen cilj: rast in nova delovna mesta.

Kampanja EU projekt, moj projekt je tudi del vseevropske kampanje Evropa v moji regiji, ki se odvija pod okriljem Evropske komisije in poteka po večini držav članic. Preko nje lahko spoznavate sofinancirane projekte po celotni Evropski uniji, sodelujete pa lahko tudi v štirih različnih pobudah POLINKANO –  otvoritvah projektovfotografskem natečaju, lovu na projekte in blogerskem tekmovanju. Večina projektov EU, ki jih je preko 3.000, odpira svoja vrata v tem mesecu. Podrobnosti TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.