Slovenija
22 ogledov

Si upate ustanoviti podjetje v času krize?

Ustanoviti svoje lastno podjetje je lahko zelo tvegana poteza, če niste prepriča Žurnal24 main
Se odločate, ali bi odprli svoje lastno podjetje? Za vas smo poizvedeli o nevarnostih, ki vas čakajo pri tem, različnih možnostih, predstavljamo pa vam tudi bližajoči se dogodek Lastno podjetje, zakaj pa ne?

Ta dogodek bo v ponedeljek, organizira pa ga Zavod mladi podjetnik. Na njem bo predavala Lea Bevčič, ki je o predavanju povedala: " Namenjeno je tistim, ki se šele podajajo v podjetništvo. Predstavila bom razlike med s. p. in d. o. o., podporne ustanove za odprtje svojega podjetja, konkretne korake, stroške in možnosti pridobivanja sredstev za zagon poslovanja."

V zadnjem času je bil marsikdo prisiljen ustanoviti s. p. oziroma je bila za nekatere to tudi nova priložnost. Eden takih je tudi Danijel Poplašen, ki je maja odprl popoldanski s. p. Dela na področju računalniške informatike, njegovo delovno mesto pa se mu zdi varno: " Nikoli ne bi odprl s. p.-ja na podlagi kakšne tvegane ideje. Dokler imam zagotovljeno delovno mesto, si upam, če pa bi bil v 'privatnem biznisu' in bi bilo moje plačilo vprašljivo, pa ne."

Veliko je zgodb o uspehu ...

22-letnik je s. p. odprl po tem, ko se je preselil iz Novega mesta v prestolnico in začel čedalje več delati prek študentskega servisa. " Ker bi tam lahko zaslužil le največ 8 tisoč evrov letno, nato pa bi mi precej denarja nad tem zaslužkom vzeli, se mi to ni splačalo. Odločil sem se za s. p.– sprva popoldanski, z naslednjim mesecem pa prehajam na navadnega."

Pravi, da odprtje s. p.-ja ni bilo zahtevno, kljub temu pa ga niso seznanili z možnostjo pridobitve subvencije: " Nihče mi ni povedal, da obstaja možnost pridobitve državne subvencije v višini 4500 evrov bruto, zato se za to nisem niti potegoval. Zdaj je prepozno za spremembe. Če bi želel pridobiti subvencijo zdaj, bi moral zapreti s. p., biti en mesec prijavljen na Zavodu za zaposlovanje itd."

... a če ideja ni prava, sledi propad

Da je prava ideja zelo pomembna, se strinja tudi Lea Bevčič. " Večini s. p.-jev se zapleta pri finančnem delu svojega načrta. Idejo že imajo, ampak nekih podlag pa ne. Kar pokoplje s. p.-je, je plačilna nedisciplina – ne pridobivajo prilivov ali pa grejo v zgrešene produkte, investicije. Mojemu znancu se je zgodilo, da je šel v proizvodnjo produkta, ki se v Sloveniji še ne prodaja. Ko je spoznal svojo napako, je bilo že prepozno, da bi presedlal na proizvodnjo drugega produkta," še pojasnjuje Bevčičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.