Slovenija
18 ogledov

Simobil v nadgradnjo omrežja

Simobil Saša Despot
Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil je napovedal korenito prenovo oziroma nadgradnjo omrežja s tehnologijo UMTS 900.

"Mobilno omrežje ni več ozko grlo, to je zdaj mreža sama!" Tako je član uprave Simobila Ulrich Rokita predstavil delovanje testnega omrežja s tehnologijo LTE. Hitrost prenosa s spleta je presegala 100 megabitov na sekundo, 450 megabajtov velik film pa se je prenesel v 40 sekundah.

"Prihodnost pa ni prenos, ampak streaming," je prepričan Rokita. To pomeni, da filmov ne bi več prenašali na računalnik, ampak bi jih prek sprotnega prenosa prek mobilnega omrežja gledali na velikem zaslonu v visoki ločljivosti.

LTE-tehnologija je sicer v testni uporabi, preden bi jo začeli uporabljati, pa bi morala Agencija za pošto in elektronske komunikacije podeliti frekvence, kar pomeni, da bo do splošne uporabe minilo še nekaj let.

Obnova baznih postaj

Simobil je sicer napovedal, da bo letos obnovil 290 baznih postaj izven naselij in s signalom UMTS pokril 85 odstotkov prebivalstva (zdaj pokrivajo 69 odstotkov), s tehnologijo HSPA+ pa bi omogočili prenos podatkov do 21 megabitov na sekundo (5,7 za upload).

Letos bodo za naložbe porabili 15 milijonov evrov. V zadnjih trinajstih letih so povprečno na leto v omrežje vložili 10 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.