Slovenija
32 ogledov

Simobil z alarmom 5 let po Mobitelu

Čakanje na iPhone 4S. Saša Despot
Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil bo v četrtek za svoje uporabnike uvedel samodejno obveščanje o količini prenesenih podatkov. Telekom se je odzval in sporočil, da je "njihov" Mobitel podobno storitev ponudil že leta 2007.

Tako bodo ob povečani rabi mobilnega interneta pravočasno obveščeni in zaščiteni pred morebitnim visokim računom konec meseca, so povedali predstavniki Simobila.

Uporabniki Simobilovih paketov z vključenim prenosom podatkov bodo ob povečani porabi obveščeni prek kratkih sporočil SMS ali brskalnika.

Obveščeni bodo ob doseženih 80 odstotkih vključene količine prenosa podatkov, ob porabljenih 100 odstotkih vključene količine ter ob doseženih 50 MB nad vključeno količino prenosa podatkov, ko se jim hitrost prenosa zniža na 64 kbit/s.

Pametni telefoni lahko hitro povečajo račun

Slovenski mobilni operaterji so v zadnjih letih svoja omrežja nadgradili s tehnologijami, ki omogočajo zanesljiv in zmogljiv dostop do interneta prek mobilnih telefonov, vzporedno s tem se je močno povečala tudi prodaja pametnih mobilnih telefonov. To omogoča vrsto novih storitev, a zahteva tudi večjo ozaveščenost uporabnikov.

Pametni mobilniki s širokopasovnim mobilnim dostopom do interneta lahko namreč kaj hitro dvignejo količino prenesenih podatkov nad kvoto, ki jo ima uporabnik zakupljeno v okviru svojega naročniškega paketa. To lahko nato v obliki visokih računov preseneti tako nevešče kot tudi vešče uporabnike.

Pričakujejo še nadaljnjo rast uporabe mobilnega interneta

Da je res tako, priča tudi lansko opozorilo Agencije RS za pošto in elektronske komunikacije (Apek). Ta je namreč jeseni lani opazila občutno povečanje števila pritožb in sporov, povezanih z izjemno visokimi računi zaradi uporabe prenosa podatkov prek pametnih telefonov. Zato je agencija uporabnike pozvala k pozornosti.

V Simobilu so sicer pojasnili, da prek 40 odstotkov njihovih naročnikov že uporablja pametni mobilni telefon. Hkrati na podlagi podatkov analitske hiše Stanley Research pričakujejo, da bo število uporabnikov mobilnega dostopa do interneta v roku dveh let preseglo število dostopa prek fiksnih tehnologij.

ZPS pozdravlja potezo; APEK: primer dobre prakse

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) to potezo Simobila pozdravlja, saj se bo s tem za Simobilove uporabnike občutno zmanjšala možnost za negativno presenečenje na mesečnem računu. Kot pojasnjujejo v ZPS, si v zvezi že od nekdaj prizadevajo za čim bolj transparentno zaračunavanje storitev.

V novem Simobilovem mehanizmu posebej izpostavljajo zakup opcije za prenos podatkov, kar je precej ceneje kot plačevanje po porabi. Kdor se za opcijo ne odloči, bo po 50 MB prenesenih podatkov izven zakupljene količine namesto polne hitrosti podatke lahko prenašal le s hitrostjo 64 kbit/s do začetka novega obračunskega obdobja.

"Na ta način bo dodatni strošek prenesenih podatkov v najslabšem primeru ostal v okviru nekaj deset evrov, predvsem pa bodo uporabniki obveščeni, da prenašajo bistveno več podatkov, kot so si morda zamislili," so zapisali v ZPS in obenem izrazili željo, da bi omejitev prenosa podatkov izven zakupljenih količin čim prej uvedli vsi slovenski mobilni operaterji.

V Apeku prav tako pozdravljajo to Simobilovo potezo. "Napovedana rešitev za preprečevanje nepričakovano velikih računov zaradi prenosa podatkov je vsekakor lahko primer dobre prakse," so za STA pojasnili v agenciji.

Telekom: Mobitel obvešča uporabnike že od marca 2007

Na Simobilovo novost se že odzvali v Telekomu Slovenije. Kot so pojasnili za STA, so z namenom preventivnega obveščanja uporabnikov že 1. marca 2007 za vse vključene količine naročniških paketov uvedli storitev Monitor alarm zakupljenih količin. Zaradi večje preglednosti pa so ga 1. novembra 2010 razdelili na dve storitvi - Monitor alarm zakupljenih količin za pogovore in sporočila SMS/MMS ter Monitor alarm zakupljenih podatkov. Slednjega imajo nekateri paketi vključenega samodejno, vsi uporabniki pa si ga lahko po želji vključijo prek SMS.

Tako Mobitelovi naročniki paketov, ki v mesečno naročnino že vključujejo določene količine prenosa podatkov, prek storitve Monitor alarm vključenih podatkov prejmejo obvestilo, ko dosežejo 90 odstotkov zakupljene količine (velja za promet v domačem omrežju). Ko porabijo vse zakupljene količine, se jim prenos podatkov ne blokira, pač pa so ob 100-odstotni porabi obveščeni, da se jim odtlej prenos podatkov zaračunava.

Komentarjev 4
  • Mitoka 14:28 22.februar 2012.

    Ma kaj mi pomaga ta alarm če pa sploh srfat po netu ne morem, ali me vrže ven z omrežja ali pa je prenos podatkov tako počasen da vskič ko poskušam kaj narediti ubupam? Kot uporabnica sem nad temi fintami ...prikaži več Simobila že ogorčena, skos se nekaj hvalijo, da bi pa uredili to kar je najbolj nujno pa ne. omrežje naj raje uredijo do konca. že vsi drugi operaterji v sloveniji imajo boljšega!

  • KOJAK 14:13 22.februar 2012.

    EJ SE STRINJAM...Takoj naj naredijo dva nova oddajnika in pokrijeta to Logarsko dolino, res je nepojmljivo da ni signala tam kjer ga najbolj potrebujemo. Tudi okolica Triglava, da ne govorim Krnskega jezera je nepokrita... in to danes v letu ...prikaži več 2012, svašta.. le kako naj nalagam slike na facebook, ko bom v najlepših delih Slovenije, ki niso pokriti s signalom?

  • ticavun 14:06 22.februar 2012.

    Koliko pa je Simobil plačal za ta reklamni članek??? Manjka mi podatek kako je s temi alarmi na Tušmobilu in mogoče še kaj več, kako ima to Mobitel rešeno, morda tudi Debitel, Izimobil? Če prav vem je alarme prvi v ...prikaži več Sloveniji uvedel Mobitel, prav pa bi bilo, da bi jih že takrat vsi uvedli! Še avto ima lučko za rezervo goriva, žalostno da je pri mobilni telefoniji ta lučka izraz posebne milosti naših vrlih operaterjev. Kako pa je z drugimi alarmi? Za zakupljene količine, mobilno plačevanje? Žal je članek pomanjkljiv. Čisto vseeno je, če bi vaš marketing zanj izstavil račun v višini kakšnih 900 EUR.