Slovenija
37 ogledov

Sin je njegov bankomat

Zoran Janković Benjamin Kovač
Zoran Janković porabi skoraj 12-krat več kot zasluži; njegov bankomat je sin; ne ve, da je treba milijone prijaviti.

Janković očitke Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v celoti zavrača, saj gre po njegovem mnenju za stare zadeve, ki so bile javnosti že velikokrat pojasnjene.

"Kot ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije, izvor mojega premoženja ni sporen, glede očitkov, da o spremembi višine premoženja nisem redno poročal, pa vztrajam pri tem, da  poročanje ni bilo potrebno, ker se višina mojega premoženja ni spreminjala. Poudarjam tudi, da ni prišlo do nikakršnega oškodovanja premoženja Mestne občine Ljubljana. Komisija v mojem primeru ne ugotavlja korupcije, ampak zgolj možnost korupcijskega tveganja, kar pa odločno zavračam," pravi Janković.

Kaj komisija v poročilu očita Jankoviću:

Povzetek ugotovitev. Sistematična in večkratna kršitev obveznosti poročanja o prilivih v vrednosti več kot 2,4 milijona evrov, na osebni račun nakazanih 208 tisoč evrov (po verižnih transakcijah) z računa podjetja, ki posluje z MOL, v kateri je župan, kar pomeni tveganje korupcije nedovoljenega lobiranja, nasprotja interesov in zlorabe položaja. Nadzorovano obdobje od novembra 2006 do maja lani.

Ni prijavil lastništva in poslovanja z delnicami Krke, pologa 29.500 evrov gotovine, nakazil v vrednosti več kot 1,7 milijona evrov.

Porabi 12-krat več kot zasluži. Leta 2009 je prejel za 32 tisoč evrov plač, porabil pa je 370 tisoč evrov, kar je skoraj 12-krat več. To po mnenju komisije ne bi bilo sporno, če bi bil izvor jasen.

Ni vedel, da bi moral prijaviti. Od 17. novembra 2006 do 24. maja lani je prejel skoraj tri milijone evrov, od tega le 173 tisoč evrov iz naslova plač za opravljanje javne funkcije; 2,4 milijona evrov pa ni povezanega z osebnim dohodkom in bi ga moral prijaviti. Janković je komisiji dejal, da ni vedel, da bi moral te prilive prijaviti, "ker se premoženje ni spremenilo", saj je komisiji prijavil, da ima večmilijonsko terjatev in je šlo le za poplačilo.

Sin je njegov bankomat. Kadar se je stanje na Jankovićevem računu približalo največjemu dovoljenemu limitu in ni imel več za položnice, je vedno prejel večje nakazilo od Electe ali KLM (družbe, prek katere je njegova menedžerska ekipa kupovala Mercator). "Ko potrebujem denar, pokličem pa rečem: 'Dragi moj sine, čas je, da kaj vrneš atu ...'" je pojasnil Janković in dodal, da ga ne zanima, od kod sinu denar, in da je prepričan, da je vse zakonito. Komisija je tak zagovor ocenila kot nesprejemljivega, nima pa pooblastil, da bi lahko preverila, ali je Janković vnaprej seznanjen z izvorom sredstev ali celo izrablja svojo funkcijo, da jih pridobi, je pa vse podatke odstopila tožilstvu.

Denar iz Ljubljane na osebni račun. V dveh primerih je denar po več transakcijah (Grep, Baza Dante, KLM naložbe, Zoran Janković) v istem dnevu prišel z računa Grepa na osebni račun Jankovića; enkrat 40 tisoč evrov, enkrat pa sto tisoč. Posli MOL z Grepom med letoma 2010 in 2012 so bili vredni več kot 16 milijonov evrov. V štirih mesecih je tako družba KLM, kjer ima Janković večinski delež, od Grepa dobila 570 tisoč evrov, na njegov osebni račun pa je prišlo 208 tisoč evrov. Pri večini nakazil je bila rubrika namen prazna.

Zdaj denar dviguje sin. Konec leta 2011, ko je Jankoviće začela preiskovati davčna uprava, se je nakazovanje denarja bistveno spremenilo, saj po decembru 2011 ni več nakazil na njegov račun, je pa njegov sin Damijan začel dvigovati večje vsote gotovine, omenjena podjetja pa so večje vsote, ki so označene kot posojilo, začela nakazovati na njegov osebni račun.

Trideset 'jurjev' gotovine najbrž vračilo. Janković se prav tako ni spomnil izvora skupaj 36.300 evrov, ki jih je večkrat položil na svoj račun; pozneje je omenil možnost, da je šlo za vračilo posojil iz ožjega družinskega kroga.

Komentarjev 16
  • privat 09:11 13.januar 2013.

    to pa je ko misliš da si večji od roke pravice...gre nekaj časa,nato se zgodi...

  • Janko Kotnik 21:50 12.januar 2013.

    s prodajo Mercatorjevih delnic je pridobil več milijonov premožemja! kaj vam ni jasno???

  • mezgo 21:16 09.januar 2013.

    škoda da ne zagrabi moje pin kode tale bankomat