Slovenija
431 ogledov

Sindiakt vojakov v tožbo zoper Jadranko Juras in RTVS

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je zaradi izjav Jadranke Juras in zaradi zmerjanja pripadnikov garde pred proslavo ob dnevu državnosti člane pozval, naj podajo pooblastilo za vložitev odškodninske tožbe zoper avtorje izjav in RTV Slovenija.

V SVS po besedah predsednika Gvida Novaka verjamejo, da bo takšen pristop deloval učinkovito in preventivno.

Novak je na novinarski konferenci pojasnil, da so se pripadniki SV po dogodku pred proslavo ob dnevu državnosti 24. junija, ko je režiser Dejan Babosek pripadnike garde zmerjal z izdajalci, množično obračali na sindikat z zahtevami po ukrepanju, saj so se počutili razžaljene. Sindikat je že tedaj zaradi tega dejanja podal kazensko ovadbo zaradi sramotenja države, za njim je to storil še načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, je pojasnil Novak.

V primeru izjav v oddaji Zadnja Beseda na Televiziji Slovenija pred dnevi, v kateri je gostja Jadranka Juras dejala, kako "je velika odgovornost to, da ti hodiš na misije in tam pobijaš lokalno prebivalstvo", pa je bil odziv vojakov po besedah Novaka še bolj množičen.

Po kazenski ovadbi zaradi zmerjanja pripadnikov garde je sicer stekla preiskava, a po pol leta po besedah Novaka še ni kakršnega koli epiloga. Kdaj bi storilec lahko za svoja dejanja odgovarjal, v sindikatu ne vedo, zato so se, tudi po izjavah Jurasove, odločili za drugačen pristop, ki bo po Novakovi oceni učinkovitejši, obenem pa bo deloval preventivno.

Odločili so se za odškodninske tožbe

Pripadnike Slovenske vojske člane sindikata tako pozivajo, naj podajo pooblastila odvetniški družbi Kanduti za vložitev odškodninskih tožb zoper Jurasovo, Radiotelevizijo (RTV) Slovenija, kjer so njeno izjavo predvajali, in Baboska zaradi škode, ki jo je povzročilo opisano žaljenje in blatenje slovenskih vojakov.

Za odškodninske tožbe zoper RTV Slovenija so se v sindikatu odločili, ker so izjavo Jurasove predvajali kljub temu, da je bila oddaja Zadnja beseda posneta vnaprej. V sindikatu menijo, da bi na RTV Slovenija objavo te izjave morali preprečiti, a tega niso storili, zato so soodgovorni za povzročeno škodo.

Kot je še poudaril, v sindikatu ne želijo, da bi kdo dobil občutek, da v sindikatu komur koli odrekajo demokratično izražanje mnenj. "Vendar demokratično izražanje mnenj ima svoje meje. V teh dveh primerih so bile te meje presežene," je poudaril.

Babosek se je na medijska poročanja o njegovem dejanju v začetku julija odzval na Facebooku. Kot je zapisal, se opravičuje vsem osebno prizadetim. "Nisem imel namena žaliti ali poniževati posameznikov, ampak je pri tem šlo za politični akt protesta proti instituciji - državi in njenim atributom ter smeri, kamor gre država," je med drugim navedel.

Odvetnik Boris Kanduti je ocenil, da so glede na objavo omenjenih izjav in glede na pogovore s pripadniki SV izpolnjeni pogoji civilnega delikta, za kar je pravno mogoče uveljavljati odškodnino.

Odškodninska tožba zaradi kršitve osebnostnih pravic je sicer individualna stvar, zato je izpolnjevanje elementov odškodninske odgovornosti ter škode in njene višine treba ugotavljati za vsakega posebej, je še dodal.

Izjava razburila ministra in vrh SV

Izjava Jurasove v oddaji Zadnja beseda 28. novembra je sicer razburila tako vrh obrambnega ministrstva kot Slovenske vojske. Obrambni minister Matej Tonin jo je označil za "velik škandal", poveljnik poveljstva sil Miha Škerbinc pa za globoko žalitev.

V službi za odnose z javnostmi pri RTV Slovenija so tedaj v odzivu za STA med drugim opozorili, da je bila konkretna izjava "iztrgana iz konteksta, ki govori o globalnih geostrateških razmerah". Prav tako so komentatorke po pojasnilih RTV Slovenije jasno izrazile skrb za življenja in zdravje slovenskih vojakov.

Inštitut 8. marec opozarja na zastraševanje kritičnih glasov

Jadranka Juras | Avtor: MMC RTV SLO MMC RTV SLO
Inštitut 8. marec je na današnji novinarski konferenci opozoril na "ustrahovanje in zastraševanje" tistih, ki izražajo mnenja nasprotna mnenju oblasti ali so kritični. Jurasova je na novinarski konferenci poudarila, da v oddaji nikoli ni izjavila, da slovenski vojaki hodijo na misije v tujino pobijati lokalno prebivalstvo. "So pa to večkrat izjavili vsi tisti, ki so me te dni neresnično citirali. Najdlje pri tem je šel Matej Tonin z izjavo, da naj bi Slovensko vojsko obtožila vojnih zločinov, kar je popolnoma deplasirano," je dodala.

S to izjavo je po besedah Jurasove sprožil plaz medijskega linča, pritiskov in groženj, ki jih doživlja dnevno tako sama kot tudi njena družina. "Gre za evidenten poskus ustrahovanja z namenom utišanja, discipliniranja in podrejanja ter za jasno sporočilo slovenski družbi, da ima pravico do mnenja in svobode govora samo tisti, ki je na poziciji moči. Sama verjamem v moč dialoga, v moč soočanja različnih mnenj, kar je nenazadnje gibalo napredka," je povedala.

V Inštitutu 8. marec so mnenja, da so pritiski na Jurasovo še eden izmed mehanizmov oblasti, ki skuša utišati vse kritične glasove. Jurasova je kot komentatorka lahka tarča, na katero je oblast zlila svojo jezo glede referenduma o Slovenski vojski, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na inštitutu pa so podali tudi mnenje o vojaških misijah in sodelovanju Slovenije v Natu in opozorili na visoko število pobitih civilistov, na problematiko beguncev in notranje razseljenih.

Dvojni mehanizem definiranja sovražnega govora

Mojca Lukan z inštituta je povedala, da je svobodno izražanje mnenj, prepričanj in verovanj med osnovnimi temelji demokracije. Ustrahovanje tistih, ki izrazijo mnenje nasprotno oblasti, je po besedah članice programskega odbora, mehanizem za utišanje čim večjega števila kritičnih glasov. Poudarila je, da ima oblast dvojni mehanizem definiranja sovražnega govora. Sovražnih vsebin, ki jih zapišejo osebe blizu oblasti, ne štejejo za sovražni govor, nasprotno pa ravnajo od oseb, ki so do oblasti kritične.

Mark Jupiter Užmah z inštituta je izpostavil, da so bili junija kaznovani posamezniki, ki so na Trg republike v znak nestrinjanja z vladnimi ukrepi pisali s kredo. Opozoril je tudi na kadrovske menjave v javni upravi in odvzem statusa samostojnega kulturnika glasbeniku Zlatanu Čordiću - Zlatku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • alibaba40 17:19 08.december 2020.

    odlično, iztožili pa boste 2kg korenja, 1kg repincla, če boste imeli srečo pa še 2kg špargljev, če jih anarhistka ne bo prej požrla