Slovenija
33 ogledov

Sindikalisti v laseh

“Kot sindikat imamo pravico in dolžnost, da se zavzamemo za delavce. CPM mora za Žurnal24 main
CPM. 
Skoraj tisoč zaposlenih brez regresa. Med sindikalisti prepir.

“Po objavi vašega članka, v katerem sem bil kritičen do Cestnega podjetja Maribor (CPM), me je poklical Anton Turk iz sindikata cestnega gospodarstva in me v ostrem tonu okaral, kdo mi daje pravico, da prijavljam njegov sindikat in njegovo podjetje,” nas je razburjeno poklical Milan Mesarič, predsednik sindikata mariborske regije KNSS Neodvisnost.

“Nad delavni sindikat”
“Nesprejemljivo je, da se sindikalisti spravljajo nad tiste sindikaliste, ki delamo in se bojujemo za delavce,” je bil oster.

Prejšnji teden je za Žurnal24 dejal, da je Janez Škoberne, direktor CPM, šele sredi avgusta – po opozorilu inšpektorja za delo – delavcem povedal, zakaj regresa niso prejeli izplačanega do konca junija in zakaj ga še do danes niso dobili. “Inšpektorica je po naši prijavi v podjetju opravila izredni nadzor in direktorju naložila, naj vsaj delavcem pove, da niso prejeli regresa, ker so nelikvidni,” je povedal Mesarič.

Želel mu je razložiti
“Hotel sem mu samo povedati, kaj se v resnici dogaja v tem podjetju, in mu razložiti, da pred potekom zakonskega roka, to je 1. novembra, ne moremo nič narediti. Ni mi dovolil, da bi mu karkoli povedal. Nikakor mu nisem grozil. Ne bom pa povedal, s čim vse me je on primerjal,” je razložil Anton Turk, predsednik Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije (SCGS).

Po zakonu o delovnih razmerjih morajo nelikvidna podjetja regres izplačati do 1. novembra, a ga okrog tisoč zaposlenih v CPM še do danes ni dobilo. “Poslali smo uradno opozorilo direktorju Škobernetu, naj se izjasnijo, kdaj bodo regres plačali. Če ga ne bodo, bomo po pravni poti ukrepali naprej. Doslej smo storili vse, kar je v naši moči,” je dodal Turk.

Barbara Matul, predsednica izvršilnega odbora SCGS, sindikata CPM, pa dodaja: “Za izplačilo regresa smo v dogovorih z vodstvom podjetja. Počakali bomo še ta teden, da se sestanemo z direktorjem. Sicer pa so plače redne in prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje poravnani.”

“Nimajo članstva”
Matulova je do Mesariča kritična: “Ni mi prav, da drugi sindikalisti, ki sploh nimajo članstva v našem podjetju in ne poznajo razmer v njem, govorijo o podjetju.” Kot je dejala, je preverila, da sindikat KNSS Neodvisnost v CPM nima članstva. “To ni res, da nimamo članov. Pa tudi če ne bi imeli niti enega, imamo kot sindikat pravico, da se zavzamemo za delavce, čeprav bi samo slišali, da so jim kršene pravice,” se je odzval Mesarič in kot nalogo vsakega sindikata izpostavil boj za delavce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.