Slovenija
1 ogledov

Sindikalna megla v TVM

Po besedah Dularja sta Dajčman ... (Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Delavci obupani. Razkol v sindikatu. Skei Podravje obljublja denarno pomoč.

"Srečko Dajčman sploh ni več sindikalist v Tovarni vozil Maribor (TVM), saj so ga delavci že dvakrat odstavili. Zvonko Slana, sekretar Skei Tam, je imel nalogo, da najpozneje do 15. januarja razpiše volitve za novega sindikalnega zaupnika v TVM, pa tega ni storil," je pojasnil Martin Dular, podpredsednik sindikata Skei Slovenije.

Kot smo poročali že včeraj, Dajčman zagotavlja, da delavci kljub temu, da v TVM od delodajalca že dva meseca niso dobili niti evra, dolgujejo pa jim tudi lanski regres za letni dopust, še ne želijo stavkati. Da to ne drži, so nam zagotovili nekateri delavci, ki pravijo, da jih Dajčman ne posluša in da dela po svoje. Dajčman tega ne želi komentirati, delavci pa še naprej životarijo in nimajo, kot pravijo, niti za kruh.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Slana se brani, da ni kriv
Da je med sindikalisti razkol in da so očitno kratko potegnili delavci, je vsak dan bolj jasno. "Ne drži, da bi jaz moral razpisati volitve. Delavci morajo dati pobudo. Če jo bodo dali danes, bodo volitve že jutri," nam je včeraj po telefonu zatrdil Slana.

Od 177 delavcev jih je v proizvodnji le nekje med 16 in 20. "Na te pritiska uprava. Pridejo jih vsak dan pogledat in jim povedat, da bodo, če ne bodo delali, ostali brez služb. Prestrašeni so in šikanirani," je pojasnil eden od zaposlenih v TVM.

Predlagal bo izključitev
Kot smo izvedeli, bo Dular kmalu na zboru Skei Slovenija predlagal, naj iz sindikata izključijo Zvonka Slano, saj po njegovem ne upošteva delavcev in dela po svoje. Danes pa bodo na Skei Podravje na razgovor poklicali Srečka Dajčmana. "Dovolj imamo tega, da v Skei Tamu delajo po svoje. Temu je treba narediti konec. Treba se je zavzeti za delavce," je dodal Dular.

Branko Medik, sekretar Skei Podravje, je pojasnil, da že iščejo vire, da bodo vsem članom sindikata v TVM zagotovili enkratno denarno socialno pomoč. "Zbiramo še podatke – za zdaj naj bi članov bilo 175. Upamo, da bomo vsakemu lahko dali okoli sto evrov," je pojasnil Medik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.