Slovenija
28 ogledov

Sindikalna stran nekoliko popustila

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
Pogajanja o napovedanih rezih v plače javnih uslužbencev so sen nadaljevala tudi danes popoldne. Po Štrukljevih besedah je sindikalna stran nekoliko popustila. Ob šesti uri so se nekateri predstavniki sinidkatov dobili s premirjem Janšo.

Vlada naj bi se do novega sindikalnega predloga opredelila v četrtek do 12. ure, je dejal Štrukelj in pojasnil, da bo vsebina predloga do takrat ostala med obema pogajalskima skupinama.

Vladna stran je kot zadnji pogajalski predlog ponudila odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij, 10-odstotno znižanje plač ter 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres. Sindikati pa v zadnjem znanem predlogu pristajajo na sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin plačnih nesorazmerij, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pa pogoj, da se umaknejo predlagani ukrepi na področju standardov in normativov v šolstvu.

O nadaljevanju pogajanj se niso dogovorili. Na razpolago za pogajanja so po Štrukljevih besedah verjetno največ še trije termini in sicer v prihodnjem tednu ponedeljek, četrtek in petek. Potem ne bo več mogoče vlagati dopolnil k predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, je spomnil Štrukelj.

Poudaril je, "da že to ni več socialni dialog, da je to neka omejena možnost, ki jo sindikati še imamo potem, ko je zakon šel v parlament". Po njegovih besedah sindikati niso več enakopraven socialni partner, saj je za enakopraven dialog značilno, da imata oba partnerja zadevo v celoti v rokah, sindikati pa je nimajo. O nadaljevanju pogajanj se bosta uskladila Štrukelj in vodja vladne pogajalske podskupine za plače Lidija Apohal Vučkovič.

Turk umaknil svoj tvit

V četrtek pa se bodo v skladu z dogovorom nadaljevala pogajanja v okviru podskupine za normative. Štrukelj je ob tem pojasnil, da naj bi minister za izobraževanje Žiga Turk z novim tvitom umaknil svoj prvi tvit, v katerem je preklical torkov vladni predlog o znižanju normativa glede števila otrok v razredu s 30 na 28. To po Štrukljevih besedah pomeni, da približevalni predlog vlade še obstaja. Že pred pogajanji pa je napovedal, da se bodo sindikati glede omenjenega predloga izrekli na nadaljevanju pogajanj v četrtek.

Sesatnek pri Janši, nefromalen

Glede sestanka pri predsedniku vlade Janezu Janši pa je Štrukelj dejal, da gre za sestanek neformalne narave. "Verjamem, da želi predsednik pojasniti razloge in stališča vlade, zakaj v taki meri posega v položaj javnih uslužbencev, v socialne transfere in v javno šolstvo," je ugibal Štrukelj. Napovedal je, da bodo tudi sindikati pojasnili svoje razloge, zakaj temu nasprotujejo.

Pred sestankom pri Janši se je za kratek čas na pogajanjih oglasil tudi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in podrobneje pojasnil današnje stališče ministrstva glede neplačila za stavkajoče. Po njegovih besedah bo moral predstojnik vsakega od organov najti način, na katerega bo ugotovil, kdo od zaposlenih je stavkal in kdo ni. Ministrstvo je namreč zatrdilo, da stavka ne bo plačana, plača za stavkajočega pa bo za ta dan obračunana kot izredni neplačan dopust.

Tistim uslužbencem, ki plačo prejemajo 5. v mesecu, pa bodo plačilo za dan stavke odšteli od majske plače, ki bo izplačana junija. Po ministrovih besedah ni problem, da se izostanek z dela v aprilu obračuna pri plači za naslednji mesec.

Po mnenju sindikatov pa je sporno in celo nezakonito vodenje evidence stavkajočih. Sekretarja Sindikata državnih organov Slovenije Draga Ščernjaviča zato zanima, kako so zbirali imena stavkajočih, saj je to nezakonito in bodo v sindikatu ustrezno ukrepali.

Kot je pred pogajanji pojasnil Ščernjavič, je predsedniku DZ Gregorju Virantu v torek predlagal, da se 7. maja oz. še pred sejo odbora DZ za finance dobijo na posvetu o zakonu o uravnoteženju javnih financ. Kot je pred pogajanji pojasnil Ščernjavič, naj bi na posvetu soočili stališča o zakonu in Viranta seznanili, kaj se krši v proceduri socialnega partnerstva. Po Ščernjavičevih besedah je Virant napovedal, da bo pobudo proučil in sindikatom tudi odgovoril.

Komentarjev 7
  • Kevin Kiret 13:25 05.maj 2012.

    Ti si neumen... kaj je Janša naredil da ga tako hvališ?Ni vreden pol kurca

  • privat 09:07 29.april 2012.

    ja oni so plačani za nedelo!! Kaj pa sploh oni delajo?? učijo nas nacinalizma, nepriznavanje drugačnosti,zavračanje drugačnega mišljenja..zavračanje drugačnih ver..in še za to so dobro plačani!! Kako lahko uči nek človek drugačne ,če je učitelj sipatizer fašizma?? V Sloveniji je ...prikaži več to mogoče in celo nagrajeno !

  • Trsten 15:27 25.april 2012.

    Učitelji naj v šolah delajo 8 ur. Če nimajo drugega dela naj dajejo inštrukcije manj učenja sposobnim učencem.