Slovenija
1987 ogledov

Sindikat grozi, da bodo trgovke ostale doma

Trgovina koronavirus Saša Despot
Sindikat opozarja, da stavka delavcev v trgovinski dejavnosti ni izključena.

"Pozdravljamo zaprtje trgovin ob nedeljah, prav tako prednostni vstop v trgovino za ranljive ciljne skupine v določenem časovnem razponu," poudarja Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije. "Ostro pa kritiziramo minimalno dolžino delovnega časa od 8. ure do 20. ure, saj to v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti COVID-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji."

Koronavirus v SLO Zdravje Infektologinja z UKC LJ: Toliko časa kapljice ostanejo v zraku

Zato zahtevajo, da se delovni čas omeji do 18. ure oz. se prilagodi lokalnim specifikam, saj so na obrobnih območjih in v manjših krajih delovni časi lahko še krajši. "Ukrep naj se popravi najkasneje v roku 24 ur od prejema tega poziva, sicer bo sindikat svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma," so sporočili s SDTS.

Zbolela naj bi zaposlena v Mülerju

"Dopolnitev prav tako ne zajema nekaterih drugih še vedno perečih problemov v trgovinski dejavnosti, ki ostajajo odprti," poudarja Rožič. "Sindikat delavcev trgovine Slovenije obenem opozarja na nove kršitve, in sicer na področju spoštovanja priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru. Pozdravlja pa napovedani poostreni nadzor s strani Inšpektorata RS za delo."

"Na sindikatu te dni prejemamo že neobvladljivo število klicev zaposlenih v trgovini in njihovih poslovodij, ki opozarjajo na nevzdržno stanje v tej dejavnosti. Novi vladni ukrep pa za zaposlene predstavlja novo obremenitev, ki se bo odrazila v številnih skromno plačanih nadurah. Številni poslovodje v slovenskih trgovinah dodatno opozarjajo na nespoštovanja priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru. Trgovinska dejavnosti bi morala namreč zagotoviti 20 m2 površine na posamezno stranko, pri čemer se v kvadraturo ne sme šteti prostor, namenjen prodajnim policam, hladilnikom in drugim stalažam, pač pa se upoštevajo zgolj koridorji, ki so namenjeni obiskovalcem. V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zato zahtevamo striktni nadzor pristojnih inštitucij nad spoštovanjem tega priporočila."

Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije.

koronavirus Slovenija Najnovejše: V Sloveniji že 319 potrjenih primerov okužb

Po njihovih neuradnih informacijah, ki so jih prejeli s strani članov, je za koronavirusom zbolela zaposlena v drogeriji Muller, in to prav na delovnem mestu, pri čemer bi morale biti drogerije glede na vladni odlok zaprte. "Zaposleni zaradi strahu pred odpovedjo in trenutnih pritiskov delodajalcev še vedno prihajajo na delovno mesto tudi s prvimi znaki prehlada ali vročino, zato dodatno zahtevamo uvedbo merjenja telesne temperature zaposlenih pred vstopom v poslovne prostore oz. nastopom na delovno mesto," poudarjajo pri SDTS. "Z ukrepom želimo zaščititi tako zaposlene kot tudi državljane RS."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar jate
    jate 12:44 20.marec 2020.

    ko bodo se trgovci zboleli pa da vidim pol paniko

  • Avatar jate
    jate 12:41 20.marec 2020.

    trgovci so lih tako izpostavljeni okuzbi zato podpiram zakon da sploh trgovine ne bi delale ne soboto ne nedeljo ,druge dneve pa je 6 ur vec kot dovolj.kaj ima nekdo za it po nakupih ob 18 uri halo kaj se ...prikaži več bo izgovarjal da je bil v sluzbi,ce pa so itak zdaj doma vsi razen pac te nujne sluzbe ki morajo delat. moj je trgovec in mi svasta pove narod ni normalen kaj vse delajo po trgovini kot da ni virusa itd. v casu tita so ob 12 v soboto zaprli trgovine pa smo lih tako zrasli gor.

  • fasader56 09:10 20.marec 2020.

    Če bi zdravstveni delavci tako izsiljevali ,bi že zdavnaj pocrkali. Ta sindikat je treba kaznovati............