Slovenija
4096 ogledov

Sindikat trgovcev s tožbo nad drugi sindikat trgovcev

Trgovina
Predvolilno vzdušje tudi med sindikati.

Februarja ustanovljeni Novi sindikat trgovk in trgovcev je napovedal tožbo proti Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije zaradi Aneksa št. 3 h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovin. "Sporazum, ki je bil podpisan, je v nasprotju z Zakonom o delovnih razmerjih, saj predvideva slabše pogoje za trgovke in trgovce," sporočajo iz sindikata, ki predsednika še nima, kmalu pa bo te dolžnosti prevzel Rok Zalar. Sindikat je del Konfederecije sindikatov Slovenije, ki jo vodi Gvido Novak.

trgovina supermarket Trgovine Slovenija Dogovor o nedeljskem delu trgovin

Trgovce razporejajo na 100 kilometrov oddaljene trgovine

Kot poudarja Novak, bodo skušali s tožbo razveljaviti dele pogodbe, ki se nanašajo na plače, razporejanju delovnega časa in nadur ter kraju dela - premeščanju premeščanje iz ene poslovalnice v drugo. "Trgovce, ki delajo v poslovalnicah trgovin, ki so v nedeljo zaprte, zdaj razporejajo v odprte trgovine, oddaljene 100 in več kilometrov. Razporede za delo trgovci dobivajo šele ob petkih, čeprav v kolektivni pogodbi piše, da bi morali biti razporedi narejeni letno," našteva Novak, ki je kritičen do nekaterih drugih sindikatov, ki se po njegovih besedah obnašajo tako, kot da bi se ukvarjali s tržno dejavnostjo, ob tem pa so bolj v korist delodajalcem kot delavcem.

Trgovina zaprtje trgovin Slovenija "Plače so mizerne"

V pol do enega leta do reprezentativnosti

Po njegovih besedah naj bi imel novi sindikat trgovcev že okoli sto članov, ki niso zadovoljni s podpisanim sporazumom. Prihajajo tudi iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije, ki je pod okriljem ZSSS. "Pol do enega leta bo trajalo, da se v sindikat včlani 10 odstotkov zaposlenih v dejavnosti in bo tako sindikat postal reprezentativen," je prepričan Novak. V trgovinah naj bi bilo zaposlenih med 30 in 40 tisoč trgovcev.

Novak napoveduje, da bodo vztrajali pri tem, da se trgovine ob nedeljah zaprejo."Edina rešitev je sprejem "Čuševega" zakona," poudarjajo v novem sindikatu. Kot je znano, je nepovezani poslanec Andrej Čuš v postopek državnega zbora vložil novelo zakona o trgovini, ki naj bi omejil nedeljsko delo. Predlagal je, da bi bile trgovine odprte le šest nedelj na leto. Predlog zakona ni obveljal,. sprejet pa je bil sporazum med sindikati in delodajalci.

"Čuš izrablja sindikat, da bi prišel v parlament"

"Razumem gospoda Čuša, da bi rad prišel v parlament in je zato izrabil ta sindikat," pa pravi Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine. Poudarja, da je dogovor o obratovanju trgovin plod pogajanj med socialnimi partnerji. "Pred tem so ljudje delali 26 nedelj na leto, zdaj jih delajo le še 15. Če dobro preberete Čušev zakon, je v njem predvidenih toliko izjem, da bi ljudje delali zagotovo spet 26 nedelj," razlaga Rožič, ki meni, da gre za "sprenevedanje do katerega vedno znova prihaja pred volitvami."

Rožič tudi poudarja, da člastvo njegovega sindikata ne zapušča, ravno nastrotno, vanj se vključujejo novi, zadovoljni s podpisanim sporazumom. Za konkurenčnio sindikat pa pravi: "Prepričan sem, da tega sindikata po violitvah več ne bo"

Komentarjev 2
  • miki1234 07:33 24.marec 2018.

    kje so sedaj boge vzgojiteljice in profesorji, ki imajo tako slabe plače in delovne pogoje*?

  • maresem 16:08 23.marec 2018.

    Pravilno, to trgovsko mafijo je treba zjebat do konca, trgovcem pa dan življenske pogoje in pošteno plačo.