Slovenija
9907 ogledov

To se bo zgodilo s plačami v javnem sektorju

Robert Golob epa
Vladna stran bo izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju danes predstavila sindikatom.

Nekatere rešitve sta premier Robert Golob in resorna ministrica Sanja Ajanović Hovnik javnosti razkrila po vrhu koalicije prejšnji teden, v sindikatih zdaj pričakujejo podrobnejša pojasnila, kako namerava vlada uresničiti načrtovane spremembe.

Po vladnih načrtih naj bi se vlada in sindikati najprej lotili pogajanj o odpravi plačnih anomalij, nato bi sledili pogovori o širši reformi, za katero bi si vzeli več časa. V javnem sektorju bi odpravili plače, ki so nižje od minimalne. Med najnižjo in najvišjo bi vzpostavili razmerje ena proti sedem in poiskali skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev. Plačna razmerja pa bi po novem urejali znotraj t. i. plačnih stebrov, ki bi veljali za posamezne skupine javnega sektorja.

V sindikatih zdaj pričakujejo podrobnejša pojasnila, saj opozarjajo, da je nejasnosti še veliko. Z vladno namero, da bi se najprej pogajali o odpravi plačnih nesorazmerij in nato začrtali širšo reformo, se glede na prve odzive strinjajo. V pogovore namreč številne skupine v javnem sektorju vstopajo z zahtevami po višjih plačah. Če vlada sindikatov s svojimi načrti ne bo prepričala, pa se bo že v drugi polovici tega meseca soočila z več protestnimi shodi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 14:24 09.februar 2023.

    Bo kdo postavil vprašanje učinkovitosti javne uprave?

  • Stane Adamič 12:15 09.februar 2023.

    Črpanje Evropskih sredstev pa so praktično ustavili. Teče še nekaj Janševih projektov, ko bo to zmanjkalo pa tudi tega ne bo več. Kar je katastrofa.

  • QSprm 11:02 09.februar 2023.

    Bolj nas zanima kaj se bo zgodilo z velikostjo JS in predvsem JU, kjer je 90% te birokratske sodrge cist odvec. Kot da zmanjsanje stevila "zaposlenih" ne obstaja v slovanju teh pijavk.