Slovenija
12 ogledov

Sindikati in vlada ne najdejo kompromisa

241208_petkovsek_krebs Žurnal24 main
Pogajalske skupine vlade in reprezentativnih sindikatov so se po šestih urah znova razšle brez dogovora o plačah v javnem sektorju.

Pogajalci se bodo ponovno sestali prihodnji teden, še pred tem bo predloge sindikatov v četrtek na seji obravnavala vlada.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dejala, da je vlada že pri zadnjih pogajalskih izhodiščih, ki jih je poslala sindikatom, pomembno popustila. Kot je dodala, se boji, da se bo z novimi "predlogi za popuščanje", s katerimi so danes prišli sindikati, vlada zelo težko strinjala.

Kljub temu bodo v četrtek na seji te nove predpostavke obravnavali, sindikatom dali odgovor in se z njimi ponovno sestali v ponedeljek.

Sindikalni predlogi
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj predlaga, da se uskladitev plačnih nesorazmerij izvede v sredini prihodnjega leta in ne prvega oktobra, tako kot predlaga vlada. Zahteva tudi 720 evrov regresa za člane sindikatov, medtem ko se skupina sindikatov, ki jo vodi Janez Posedi, prav tako ne strinja s predlagano eskalacijo in dinamiko odprave plačnih nesorazmerij.

Pogajalec posebnega Sindikata Glosa Doro Hvalica pa je napovedal, da se bodo nekako pač morali dogovoriti, saj bo v nasprotnem primeru uveljavljen interventni zakon, in to takšen, kot ga je v zadnjem tednu pripravila vlada.

Glede na to, da bo vlada zakon v obravnavo poslala v petek, je ministrica povedala, da se pogajanja s sindikati lahko nadaljujejo še en mesec, saj do takrat še obstaja možnost, da predlagajo amandmaje.

Zakon prinaša številne spremembe
O nadaljevanju usklajevanj so se sicer dogovorili že pred tednom dni. V tem času je vlada pripravila predlog interventnega zakona, ki ga je v državni zbor že posredovala.

Po tem zakonu naj bi se tretja četrtina plačnih nesorazmerij prestavila s 1. januarja na 1. december 2010. Regres naj bi se ohranil v višini 672 evrov, splošne uskladitve plač pa ne bi izvedli. Poleg tega bi podaljšali tudi ukrep neizplačevanja redne delovne uspešnosti ter postavili novo omejitev pri povečanem obsegu dela, in sicer na 20 oziroma največ 30 odstotkov osnovne plače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.