Slovenija
5917 ogledov

Sindikati javnega sektorja besni na vlado

stavka SVIZ Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Sindikati javnega sektorja imajo dovolj praznih obljub vlade.

Pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja (PSRSJS) je izrazila svoje nezadovoljstvo nad neodzivnostjo vlade in nad spremenjenimi izhodišči za pogajanja s sindikati javnega sektorja v zvezi z odpravo plačnih nesorazmerij, spremembo plačne lestvice in spremembami sistema plač v javnem sektorju.

Kot so zapisali v svoji izjavi, so v pogajalski skupini pričakovali, da bo vlada sprejela ter tudi posredovala besedilo predloga zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bi temeljil na dosedanjih vladnih izhodiščih kot tudi na predlogih, ki so jih podali sindikati. Poleg tega so pričakovali tudi konkreten predlog za odpravo plačnih nesorazmerij. Kot so dejali, bi le tega morali dobiti do 15. 3. 2023, vendar vlada svoje obljube ni izpolnila.

Namesto tega so prejeli zgolj spremenjena vladna izhodišča, ki ne rešujejo težav, na katere opozarjajo že nekaj časa. Tako vlada vztraja pri odpravi primerljivosti med posameznimi dejavnostmi ter pri zamrznitvi izplačevanja nagrade za delovno uspešnost. Vladi še očitajo, da časovno odmika uveljavitev nove plačne lestvice in odpravo plačnih nesorazmerij.

Zahteva po novi plačni lestvici

Sindikati zaradi tega zopet pozivajo vlado, naj hitro uveljavi novo plačno lestvico, ki bi rešila vse neštete težave. "Odlaganje odprave nesorazmerij v osnovnih plačah v obdobje poti koncu prihodnjega leta ali še na kasnejše obdobje ni sprejemljivo," so zapisali ter dodali, da minimalna plača v javnem sektorju trenutno sega do vključno 25. plačnega razreda, z naslednjo uskladitvijo minimalne plače pa bo segala še višje. Prav tako so poudarili, da ni sprejemljivo, da bi določeni deli javnega sektorja višje plače iz naslova že sklenjenih parcialnih dogovorov prejemali že sedaj, medtem ko bi preostali na odpravo nesorazmerij morali čakati še nadaljnje leto ali leto in pol.

Opozorili so tudi, da vlada z vztrajanjem na plačnih stebrih povečuje javnofinančna tveganja, ki so povezana s plačami v javnem sektorju, ter ohranja elemente, ki v sistemu povzročajo neravnovesja. Izpostavili so še, da zamuda vlade pri sprejemanju izhodišč in prestavljanje rokov za pripravo dogovorjenih gradiv postavljata rok za dogovor pod velik vprašaj. Rok za dogovor je sicer 30. 6. 2023.

Sedaj od vlade zahtevajo pojasnilo glede zmedenosti izhodišč za pogajanja in razloge, zaradi katerih niso bila sprejeta gradiva, ki so bila na pogajanjih že dogovorjena. Prav tako pozivajo vlado, naj predstavi konkretne ukrepe na področju plačnih nesorazmerij, uveljavitve nove plačne lestvice in drugih sprememb plačnega sistema.

Dojenček Slovenija Od 1. aprila velika novost za starše Denar, evro EU sredstva Slovenija Bruselj Sloveniji vzel 286 milijonov, to je razlog ...
Komentarjev 10
  • andrej084 13:30 23.marec 2023.

    Domine se podirajo, sistem oziroma država je v razsulu, p3dri nam vodijo politiko, predsednik vlade pa čaka, da mu na psihiatriji žena naredi kakšno bedarijo, saj se druĝače še ločiti ne sme. Če pride še dojenček, bo Slovenija v nebesih.

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 13:02 23.marec 2023.

    Ko jim pod prejšnjo vlado Janša ni nič zrihtal, se pa niso pritoževali, golazen brezdelna!

  • asmas1965 12:27 23.marec 2023.

    kolikor vem je javni sektor v 99,99% volil golobnjak.Prav jim bod še premal se norčuje iz njih.Tudi gasilci niso pzabili na obljubljen denar-dobili niso nič.Sodniki bodo tudi zahtevali tistih 600 eur dodatka( no njim bo dal,ker se boji za svojo ...prikaži več rit)Skrajni čas da se 400 tisoč volilcev spametuje in pozabi na komunizem