Slovenija
707 ogledov

Sindikati ostro žugajo vladi: "Dovolj je zavlačevanja!"

Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov Slove Saša Despot
Pogajanja z predstavniki vlade so se znašla na "mrtvi točki", je na protestni novinarski konferenci danes opozoril vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek.

Pred vrhom koalicije je pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja izvedla protestno novinarsko konferenco, kjer je vodja skupine Jakob Počivavšek poudaril, da so se pogajanja s predstavniki vlade znašla na mrtvi točki, za kar naj bi bilo v veliki meri po Počivaškovih besedah krivo prav Ministrstvo za javno upravo.

"Kraj in čas današnje novinarske konference nista naključna, tako javnosti kot tudi vladi želimo namreč sporočiti, da je dovolj zavlačevanja v pogajanjih za prenovo sistema plač v javnem sektorju in odpravo plačnih nesorazmerij," je uvodoma dejal Počivavšek. Spomnil je, da je vlada pred skoraj natanko letom dni s sindikati javnega sektorja podpisala dogovor, s katerim se je zavezala, da bo zaključila pogajanja do konca junija 2023 ob prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

Upravna enota Linhartova Slovenija Za 15. novembra napovedali stavko

"Še februarja je koalicija napovedovala, da v javnem sektorju ne bo več osnovne plače nižje od minimalne. Danes smo znova priča zavlačevanju v pogajanjih, pogajanja so se znašla v mrtvem teku, že preden je odstopila ministrica Sanja Ajanović Hovnik, je večkrat prihajalo do zastojev. Po odstopu pa so se pogajanja praktično v celoti ustavila in pogajanja ne tečejo," je še poudaril. Dodajmo, da je ministrstvo za javno upravo po odstopu Ajanović Hovnik pod svoje okrilje 10. oktobra letos vzel finančni minister Klemen Boštjančič. Na vladi je sicer danes vse prej kot veselo, saj se koalicijske partnerke usklajujejo glede števila ministrstev. Več o tem tukaj.

Robert Golob, Luka Mesec, Tanja Fajon Slovenija Napeto v koaliciji: "Mislim, da je jasno, da imamo veliko težav"

Kategorično je zavrnil tudi nekatere izjave ministrstva za javno upravo, da se sindikati ne želijo pogajati. "Nasprotno: mi si nemudoma želimo nadaljevanje pogajanj, je pa res, da zahtevamo umik enega člena Zakona o izvrševanju proračuna (ZIPRS, op. p.), s katerim je vlada enostransko preprečila pogajanja o usklajevanju vrednosti plačnih razredov v letu 2024. Posledica tega je, ne le to, da ne bomo imeli nove plačne reforme in da plače ne bodo višje od minimalne, temveč ravno nasprotno: da bo kupna moč plačnih razredov padla in da se bo uravnilovka v javnem sektorju poglobila," je pojasnil vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov. 

Kaj pričakujejo od vlade?

Sindikati pričakujejo, da ne glede na to, ali bo prišlo do kakršnih koli sprememb v sestavi vlade, da bo vladi oz. vladnim pogajalcem podeljen poln mandat za nadaljevanje pogajanj in za sklenitev sporazuma. Pričakujejo tudi dogovor o uskladitvi plačnih razredov v letu 2024, in sicer v višini inflacije v letu 2023. Obenem zahtevajo, da se odpravijo plačna nesorazmerja na način, da se uvrstitve delovnih mest v javnem sektorju povišajo za šest plačnih razredov glede na uvrstitve v dogovoru iz leta 2018. Pričakujejo tudi implementacijo plačnega sistema, najkasneje do konca mandata te vlade (do konca junija 2025, op. p.), vključno s tem, da najnižja osnovna plača ne bo nižja od minimalne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:16 08.november 2023.

    Bojte se dneva, ko bodo na cesto stopili delavci v gospodarstvu!!! Kapa je že skoraj polna,tik tak!!!