Slovenija
25 ogledov

Sindikati pred nezaupnicami

Predlog interventnega zakona pomeni zmanjšanje sredstev za plače v javnem sektor Žurnal24 main
"Pogajanje je ob dejstvu, da je pripravljen interventni zakon, rušenje socialnega dialoga," pravi Gregor Virant.

Polovična uskladitev plač z inflacijo, odprava tretje četrtine plačnih nesorazmerij dva meseca prej ter predvideni datum za izpeljavo zadnje uskladitve plačnih nesorazmerij so prednosti, ki jih vlada sindikatom ponuja, če pogajanja o plačah v javnem sektorju zaključijo s socialnim dialogom. Če sindikalni pogajalci danes teh predlogov ne bodo sprejeli, bo uveljavljen interventni zakon.

 

 
Prikrajšani ostajajo
Z zamikom odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij do decembra bo vlada privarčevala okoli 112 milijonov evrov, če bo uskladitev izvedena oktobra, pa okoli 91 milijonov. Zaradi zamika tretje uskladitve plač "bodo znova prikrajšani tisti, ki so bili podcenjeni že pred uvedbo plačne reforme" , meni nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant .

Gre za medicinske sestre, zaposlene v socialnem varstvu in kulturnike.

Brez podpore članstva
"Na področju kulture bo najteže prepričati zaposlene, da spet pristanejo na odlaganje izplačila četrtin," pravi predsednik sindikata kulture Doro Hvalica .

"Vodstva sindikatov bomo morala prevzeti tveganje in pristati na neko za člane slabo rešitev, ki pa bo ugodnejša kot uveljavitev interventnega zakona," še pravi Hvalica.


INTERVENTNI ZAKON
POGAJALSKA IZHODIŠČA
Plačna nesorazmerja: tretja četrtina uskladitve plačnih nesorazmerij, predvidena za januar prihodnje leto, se izvede 1. decembra 2010, zadnja uskladitev ni predvidena. Plačna nesorazmerja: tretja četrtina uskladitve plačnih nesorazmerij, ki je bila predvidena za januar prihodnje leto, se izvede 1. oktobra 2010, zadnja uskladitev pa oktobra 2011.
Regres: 672 evrov Regres: 672 evrov
Uskladitev z inflacijo: uskladitve plač z inflacijo ne bo. Uskladitev z inflacijo: 1. julija se plače uskladijo s polovično inflacijo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.