Slovenija
23 ogledov

Sindikati preleni za ovadbe

Vsak dan nas pokliče od 50 do sto ljudi, ki jih zanima, kje lahko preverijo, ali Žurnal24 main
Neplačniki. V Sloveniji je od 30 tisoč do 150 tisoč delavcev, ki nimajo plačanih socialnih prispevkov. Šest sindikatov. V zadnjih petih letih so vložili skupaj le devet kazenskih ovadb.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je v zadnjih petih letih zaradi neplačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje vložila le osem kazenskih ovadb. Zadnjo so vložili v primeru škofjeloškega LTH. KNSS Neodvisnost je edino ovadbo v petih letih vložila proti odgovornim v Steklarski novi (tožilstvo jo je zavrglo). Konfederacija sindikatov (KS) 90 in Solidarnost nista vložila še nobene, Alternativi in Pergamu pa nam od četrtka ni uspelo odgovoriti.

Boris Mazalin, KS 90: 0 kazenskih ovadb zaradi neplačila prispevkov;

Albert Pavlič, Solidarnost: 0 kazenskih ovadb zaradi neplačila prispevkov;

Dušan Semolič, ZSSS: 8 kazenskih ovadb zaradi neplačila prispevkov;

Silvo Berdajs, Alternativa: podatkov o kazenskih ovadbah niso poslali;

Drago Lombar, Neodvisnost: 1 kazenska ovadba zaradi neplačila prispevkov;

Dušan Rebolj, Pergam: podatkov o kazenskih ovadbah niso poslali.
Nimamo takih primerov
V Solidarnosti zatrjujejo, da ovadb niso sprožali, ker na Dolenjskem, kjer je pristojen njihov sindikat, težav s plačilom prispevkov nimajo, jih pa imajo s povečanjem primerov šikaniranja. V KS 90 pa delavci po besedah prvega moža sindikata Borisa Mazalina niso podali nobene zahteve po kazenski ovadbi zaradi neplačil prispevkov.

Če bi jih, obljublja Mazalin, bi sodne stroške nesporno kril sindikat.

Je pa opozoril, da so ovadbe vlagali za druge primere, a so bile vse zavržene in jih zato tudi niso več vlagali.

"Neuradno smo izvedeli, da imajo znotraj sodniškega kroga navodila, naj čim manj ugodijo materialnim zahtevam delavcev," pravi Mazalin.

Največji neplačniki so po njegovem mala gradbena, storitvena in kovinarska podjetja, sindikati pa težavo običajno odkrijejo naključno, ko za delavca preverjajo druge plačne nepravilnosti.

Mazalin opozarja: "Ko delavec dobi plačo z zamikom ali ne dobi v roke plačilne liste, je to že znak, da je lahko nekaj narobe tudi s plačilom prispevkov."

Razlog za tako malo ovadb Andrej Zorko iz ZSSS pripisuje strahu delavcev pred izpostavljanjem. Poleg tega sindikati sami ne morejo preveriti, ali delodajalec za delavca plačuje prispevke.

Kritje stroškov tožbe
Postopek. Sindikat delavca najprej napoti na ZPIZ oziroma Durs po potrdilo o plačanih prispevkih. Če ugotovi, da delodajalec obveznosti ni poravnal, lahko delavec v svojem imenu vloži tožbo proti delodajalcu.

Stroški. Pravno zastopanje delavcu zoper delodajalca krije sindikat, medtem ko mora za stroške sodne takse, ki znašajo približno 40 evrov, poskrbeti posameznik sam.

Ovadbe in prekrški
Durs. Od novembra lani, ko je začel veljati kazenski zakonik, ni vložil nobene kazenske ovadbe proti delodajalcem, ki delavcem niso plačevali prispevkov. Je pa v treh primerih posredoval naznanilo kaznivega dejanja na policijsko upravo. Letos je zoper 212 kršiteljev uvedel postopek o prekršku zaradi kršitev zakona o prispevkih za socialno varnost.

Tožilstvo. Na dan 30. 6. je bilo zaradi kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev po evidenci državnih tožilstev 660 ovadb fizičnih in deset ovadb pravnih oseb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.