Slovenija
23 ogledov

Sindikati večinoma zadovoljni

Gregor Virant Saša Despot
Vlada je sindikatom ponudila spremenjeno zakonsko rešitev za poračun plačnih nesorazmerij. Predlog dinamike izplačil ostaja enak, a bi do izplačila končnega obroka tekle zakonite zamudne obresti. Pripravljeni so še umakniti člen, ki ustavlja vlaganje tožb ali predlogov za izvršbo. Sindikati so večinoma zadovoljni.

Notranji minister Gregor Virant je po koncu današnjega sestanka znova izpostavil stališče vlade, da je najboljša rešitev za poravnavo te obveznosti države ureditev z zakonom, ki bi vse javne uslužbence obravnaval enako. Prav tako bi se z zakonom po njegovih besedah določila dinamika izplačila, ki jo zmorejo javne finance.

Po zadnjem premoru med usklajevanji je vlada sindikatom, ki še pred sestankom niso kazali navdušenja nad zadnjim vladnim predlogom, predstavila nekoliko spremenjeno zakonsko rešitev.
Ta sicer še vedno predvideva izplačilo razlike v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah za čas od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012 v dveh obrokih: prvi del najpozneje do konca februarja 2014, drugi najpozneje do konca januarja 2015.

Če bodo sindikati podprli takšen zakon, pa je vlada pripravljena pristati na to, da bi ves čas do izplačila drugega obroka tekle zakonite zamudne obresti in ne samo revalorizacijske, je pojasnil minister.


Prav tako je vladna stran pripravljena umakniti sprva predviden člen, ki bi ustavil možnost vlaganja tožb ali predlogov za izvršbo. "Trdno smo prepričani, da v primeru sprejetja zakona ljudje ne bi več čutili nobene potrebe za vlaganje tožb in izvršb, ker bi dobili jasno zakonsko zagotovilo, kdaj in koliko jim bo izplačano," je dejal Virant.

"Gre za približevalni predlog"

Z zadnjo vladno ponudbo so sicer sindikati večinoma zadovoljni. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je poudaril, da gre vsekakor za boljši, približevalni predlog. "Če bomo šli po tej poti naprej, individualnih vlaganj tožb ne bo treba izpeljati, ker bo to opredelil zakon," je še pojasnil.

Tudi predsednik konfederaci je Pergam Janez Posedi je tokrat ocenil, da predlagana rešitev ljudem ne bo zaprla možnosti, ki jih imajo že zdaj, izvršitev sodnih odločb pa bo "nekako urejena".
Sindikati bodo zadnji vladni predlog še preučili, pogajanja z vlado pa se nadaljujejo v četrtek. Štrukelj upa, da bodo na sestanek vsi sindikalni predstavniki prišli z enotnim stališčem.

Če sindikati vendarle ne bodo soglašali s sprejemom zakona, pa je po Virantovem mnenju edina možnost, ki še preostane vladi, da delodajalcem predlaga oz. naloži, naj svojim javnim uslužbencem ponudijo individualno poravnavo. A bi to, kot pravi, lahko vodilo "v precejšnjo neenakost, zmešnjavo in stihijo". Minister tako računa na dogovor in strinjanje sindikatov z vladnim predlogom.

S pogajanji nadaljujejo v četrtek.



Komentarjev 2
  • privat 10:48 20.november 2013.

    poglej..preveč vas je in v primerjavi z malimi ljudmi vi živite v sanjah!! Zato pozdravljam reduciranje v področjih državne uprave. gremoo Virant

  • dragec 13:33 04.november 2013.

    Virant ne bo odločal, kako bom jaz varčeval s svojim denarjem!!!