Slovenija
14 ogledov

Sindikati vladi: vzemi ali pusti

protest sindikatov Anže Petkovšek
Sindikati zavrnili najnovejši vladni predlog varčevalnih ukrepov. Pristajajo le na prenos zdaj veljavnih ukrepov.

Vlada je danes sprejela približevalni predlog varčevalnih ukrepov v javnem sektorju za prihodnje leto, ki ga vladna pogajalska skupina zdaj predstavlja sindikatom. "Upam, da bodo tudi sindikati zaznali, da si tudi na strani vlade prizadevamo priti skupaj, da iščemo rezerve" je dejal premier Miro Cerar.

O podrobnostih Cerar ni želel govoriti, saj predlog vladni pogajalci medtem predstavljajo sindikatom. Pravi pa,  da se vlada zaveda težavnosti razmer in je "do neke mere" pripravljena popuščati ter se približevati skupnemu cilju. V ta namen so, kot je pristavil, na seji vlade preverili marsikatero možnost in se celo zavzeli za to, da znotraj pogajalskega procesa poskusijo "izpostaviti nekatere spodbude", denimo sprostitev določenih napredovanj.

"Popolnoma nesprejemljivo"

Cerarju pa se želje niso uresničile. Pogajalci na strani vlade in sindikatov tudi danes po štiriurnih pogajanjih niso zbližali stališč. Sindikati so zavrnili najnovejši predlog vlade, saj je bil po besedah  predsednika konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja za njih "popolnoma nesprejemljiv".

Sindikati pa so oblikovali svoj predlog po načelu "vzemi in pusti". Z njim pristajajo, da se sedaj veljavni ukrepi podaljšajo in veljajo celo prihodnje leto z vsemi varovalkami, ki so zapisane tudi v trenutno veljavnem dogovoru. Izjema je le sprostitev napredovanj, tako v plačne razrede kot v nazive, za katere pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015 oziroma do novembrske plače. Hkrati po njegovih besedah želijo še, da se vlada opredeli tudi glede tistih ukrepov, ki niso predmet pogajanj, in jih je nekaj predlaganih pri policistih, v šolstvu, v kulturi.

Nadaljevanje v petek

Vladni pogajalci želijo zadevo preveriti na vladi, pogajanja se nadaljujejo v petek. Po neuradnih informacijah naj bi sicer vlada želela podaljšati trenutno veljavne varčevalne ukrepe, vključno s kompresijo plačne lestvice. Ob tem bi pristala na sprostitev napredovanj za tiste, ki so v izhodiščnem plačnem razredu. Sprostila bi tudi napredovanja v nazive, a z enoletnim zamikom izplačevanja. V zameno naj bi vlada tokrat predlagala linearni poseg v osnovne plače javnih uslužbencev, in sicer znižanje za 2,1 odstotka.

Svoje bodo zahtevali s telesi pred vlado

Če bi obveljal zadnji sindikalni predlog, bi to pomenilo prihranek na ravni letošnjega leta, 313 milijonov evrov. Medtem je vladna stran poleg tega prihranka sprva želela z dodatnimi ukrepi prihraniti še 127 milijonov evrov, z današnjim predlogom ukrepov pa 70 milijonov evrov.

Od tega, ali bo vlada pristala na sindikalni predlog, je odvisna tudi izvedba protestnega shoda, ki ga sindikati načrtujejo za prihodnji teden v sredo. Ne pristajajo namreč na kakršnakoli dodatna znižanja, gasilci in policisti so ob tem tudi že zagrozili s stavko.

"Če v petek naš predlog ne bo sprejet, potem je verjetno, da bomo tisto, kar smo doslej zahtevali za pogajalsko mizo, zahtevali s svojimi telesi pred vhodom na vlado," je še dejal Štrukelj.

Na DUTB pa bajne plače ... 

Policijski sindikat Slovenije predsednika vlade Mira Cerarja poziva, naj neha policistom z borimi 700 evri plače groziti s sedemodstotnim znižanjem plač, če na drugi strani v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) vodilni prejemajo po 34 tisoč evrov. "Lahko bi se zgražala tudi vlada in državni zbor, ki dela za desektkrat manjše plače kot DUTB," pravijo v sindikatu. 

"Če ni za plače in opremo policistov, ki zagotavljajo javni red in mir, zagotavljajo varnost državljanov, skrbijo za promet, odkrivajo in preiskujejo najhujša kazniva dejanja in nenazadnje varujejo tudi vas in druge državljane, že po zdravi logiki ne sme in ne more biti denarja za astronomske plače zaposlenih v DUTB in njihovih bogato preplačanih pravnih svetovalcev," so prepričani in Cerarja pozivajo, naj DUTB likvidira, premoženje pa prenese na Slovenski državni holding.

Včeraj je sindikat poklicnih gasilcev sicer soglasno začel postopke za stavko.

Komentarjev 14
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:52 28.november 2014.

    in v bistvu je to edini problem ki ga imamo in recesije ne bi občutili,če bi se plače pošteno razdelile,samo vlada noče slišat o znižanju svojih plač,ampak bo slej ko prej

  • edvard 09:14 28.november 2014.

    Če bo vlada sindikatom sedaj popustila, smo na istem kot smo bili, na žalost je javnih uslužbencev preveč, potrebno jim je zmanjšati plače ali jih pa 50% odpustiti, takšna je pač realnost, gospodarstvo je že zdavnaj vse to naredilo.....

  • Avatar čavez
    čavez 08:17 28.november 2014.

    In lažeh