Slovenija
14 ogledov

Sindikati zahtevajo več za brezposelne

19102007_dusan_semolic_bobo Žurnal24 main
Sindikati bi radi zvišali nadomestila za čas brezposelnosti za deset odstotkov in višino osnove za določitev socialne pomoči z 221,70 na 300 evrov.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pri zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti predlaga zvišanje denarnega nadomestila za čas brezposelnosti. Po zdaj veljavni zakonodaji ima delavec v prvih treh mesecih brezposelnosti pravico do 70 odstotkov svoje povprečne plače v zadnjih treh mesecih zaposlitve; ta delež bi zvišali na 80 odstotkov. Višino nadomestila po preteku treh mesecev brezposelnosti pa bi zvišali s 60 na 70 odstotkov povprečne plače v zadnjih treh mesecih, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal izvršni sekretar pri ZSSS Andrej Zorko.

Predlagajo tudi spremembo enega izmed pogojev za pridobitev omenjenega nadomestila, da mora biti delavec v delovnem razmerju 12 mesecev v zadnjih 18 mesecih. Po predlogu bi moral biti v delovnem razmerju 12 mesecev v zadnjih 30 mesecih.

Zvišali bi tudi višino minimalnega denarnega nadomestila, in sicer s sedanjih 45,56 odstotka minimalne plače na 55,56 odstotka minimalne plače. Po sedanji ureditvi bi denimo delavec s 700 evri bruto plače za prve tri mesece prejel 490 evrov, v nadaljnjem obdobju pa 420 evrov, je navedel Zorko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.