Slovenija
11 ogledov

Sindikati zavrnili zadnji predlog

Branimir Štrukelj Anže Petkovšek
Sindikati zavrnili zadnji vladni predlog. Vizjak: Pogajali so se s figo v žepu. Ogrizek: Vizjak nam je dejal, da bi šli na volitve in bi zmagali.

Koordinacija stavkovnega odbora javnega sektorja je soglasno zavrnila zadnji vladni predlog. Vlada je nazadnje predlagala devetodstotno znižanje plač v javnem sektorju, s 1. junijem znižanje premij dodatnega pokojninskega zavarovanja za 50 odstotkov in izločitev predlogov o standardih in normativih iz zakona o uravnoteženju javnih financ.

Vodja koordinacije stavkovnega odbora javnega sektorja Branimir Štrukelj je sicer že takoj po današnjih pogajanjih z vladno pogajalsko skupino pojasnil, da sindikati zavračajo vladni predlog, da ukrepe glede standardov in normativov izločijo iz zakona o uravnoteženju javnih financ, če bi tako dosegli dogovor.

"Sindikati so tudi to vehementno zavrnili, kar pomeni, da so se dejansko vseskozi pogajali s figo v žepu," je za STA dejal vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak.

Ministru se zato nadaljevanje pogajanj s sindikati ne zdi smiselno, o vsebini varčevalnih ukrepov pa se bo v nedeljo uskladila koalicija.

O normativih ločeno

Je pa vlada v približevalnem predlogu sindikatom obenem predlagala, da se usklajevanja o standardih in normativih med predstavniki reprezentativnih sindikatov in pristojnega ministrstva nadaljujejo s ciljem, da se zaključijo v roku treh tednov.

Na vladni strani je prišlo do nekaterih sprememb spremembe, tudi glede normativov, vendar v odgovoru kaže, da je šlo bolj za navidezno potezo, je po današnjem sestanku koordinacije stavkovnih odborov povedal Štrukelj.

Stavkovni odbor je tako preučil odgovor vlade, ki so ga prejeli popoldne, in predlog zavrnil soglasno, saj je bil zanje po Štrukljevih besedah razočaranje. Vladi v odgovoru sindikati pojasnjujejo, da se sicer z umikom standardov in normativov strinjajo, vendar jih je treba dogovoriti s socialnimi partnerji oziroma ne pristajajo na tritedenski rok, ki je po besedah Štruklja enostranski. Ob tem vztrajajo, da bi bilo to treba izpeljati z aneksi h kolektivnim pogodbam.

Sindikati opozarjajo tudi, da se vlada ni opredelila do zahtev na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti, ki so bile opredeljene v sklopu podskupine, ki jo je vodil minister za šolstvo Žiga Turk. Prav tako opozarjajo, da se vlada ni opredelila do zahteve po plačilu stavke, je pojasnil Štrukelj.

Morda še eno srečanje jutri

Stavkovni sindikati predvidevajo, tako Štrukelj, da bi se v soboto lahko še srečali z vladnimi predstavniki, če bo na vladni strani interes za nadaljnja pogajanja.

Vlado Štrukelj poziva, naj sprejme zadnji predlog sindikatov, sicer se bo prihodnji teden verjetno sestala koordinacija stavkovnih odborov, nekateri sindikati pa bodo oblikovali stavkovne odbore. Potem bodo ali stopnjevali stavko ali pa jo obrnili v zbiranje podpisov za referendum o zakonu o uravnoteženju javnih financ.

Komentarjev 23
  • vladek 08:05 05.maj 2012.

    dokler bo komunističnoopankarskamafija v Sloveniji,bo takšno sranje

  • vladek 08:03 05.maj 2012.

    Štruklja si dam odpelji,pa naj ti zamenja tvojega štrukeljčka

  • Pepi 07:27 05.maj 2012.

    Jose3,Mrki,Yako,"Trošimo več, kot porabimo,",je piasalo,ne TROŠIMO VEČ KOT IMAMO