Slovenija
1711 ogledov

Šinko pred glasovanjem še enkrat zavrnila Golobove očitke

Irena Šinko Jože Podgoršek Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Želi, da njeno funkcijo čim prej zasede stalni minister.

DZ je danes z 49 glasovi za in enim proti razrešil ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Predlog za razrešitev je podal premier Robert Golob zaradi izgube zaupanja v njeno delo. Napovedal je, da bo vodenje kmetijskega resorja začasno zaupal obrambnemu ministru Marjanu Šarcu.

Šinko očitke zavrača

Odločitev za predlog državnemu zboru, naj razreši kmetijsko ministrico, za premierja ni bila lahka. "A moram poskrbeti, da ekipa deluje usklajeno in v skladu z zastavljenimi cilji," je dejal pred glasovanjem DZ o njegovem predlogu. Šinko to odločitev spoštuje, a očitke o neustreznem delovanju zavrača.

Šinko se ob izgubi premierjevega zaupanja ni odločila podati odstopne izjave, temveč želi, da jo razreši DZ. "To je v skladu s prisego, ki sem jo dala pred tem DZ, saj slovenska ustava določa, da ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade," je pojasnila na današnji izredni seji DZ.

Kot je spomnila, ji Golob v predlogu za razrešitev očita, da se ni pravočasno in ustrezno odzvala, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov in obveščanja potrošnikov. "Kot ministrica, pristojna za področje nadzora nad varnostjo živil, zavračam te očitke," je poudarila. Ob tem je zatrdila, da je uradni nadzor, ki ga nad izvajalci dejavnosti izvaja uprava, učinkovit ter se izvaja v skladu z evropsko in nacionalno zakonodajo.

Povzela je način delovanja uprave in med drugim povedala, da ta letno odvzame od 4200 do 5300 vzorcev, ki se analizirajo na različne kemijske, mikrobiološke ter druge parametre. Poleg tega inšpektorji in uradni veterinarji odvzamejo dodatne vzorce. V okviru nadzora vzorčenja živil pri uvozu je bilo letos obravnavanih 1264 pošiljk, odvzetih 469 vzorcev, od tega 273 na pesticide, poleg tega je bilo na meji zavrnjenih 39 pošiljk.

"V primeru ugotovljenih neskladij v sklopu uradnega nadzora vzorcev sadja na ostanke pesticidov iz Srbije je uprava izvedla še dodatne aktivnosti. Zadržala je 17 pošiljk, od tega je bila ena neskladna. Od avgusta je bilo odvzetih 25 vzorcev sadja, 78 vzorcev zelenjave, povečalo se je število izrednih inšpekcijskih nadzorov pri nosilcih živilske dejavnosti, ki se ukvarjajo z distribucijo sadja in zelenjave," je nanizala.

Želi si čim prejšnjega naslednika

Šinko si želi, da njeno funkcijo čim prej zasede stalni minister. "Še letos morajo biti sprejete izvedbene uredbe za nemoteno izvajanje skupne kmetijske politike prihodnje leto, nujna pa je tudi izvedba pripravljenih ukrepov za kmetije na poplavnih območjih," je naštela. Med zakonskimi predlogi je izpostavila predlog novele zakona o divjadi in lovstvu. Ob tem je poudarila še, da je v kmetijstvu nujno treba ohraniti zadostno in kakovostno pridelavo hrane.

Ministrico bo DZ razrešil, če bo za to danes glasovala večina tistih, ki bodo oddali glas. Premier Golob je napovedal, da bo vodenje kmetijskega resorja ob tem začasno zaupal obrambnemu ministru Marjanu Šarcu.

Valentina Prevolnik Rupel Slovenija Slovenija DZ jo je potrdil. Imamo novo ministrico za zdravje Robert Golob Alenka Bratušek  SŽ Zadnja novica Slovenija Brežanovo ministrstvo prevzema Bratuškova, Šinkovo pa Šarec Robert Golob Pretres v koaliciji Slovenija Šinko in Brežan ne uživata Golobove podpore

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • zdrej 09:45 25.oktober 2023.

    Drahi in predrahi Žurnal!!!! Kako so glasovali!? O tem pa čisto nobenega članka. Pa kaj ste vi en butasti internetni častnik??! Vse druge bedarije objavljate.

  • Idioti 08:19 15.oktober 2023.

    Sem prečital vse komentarje . Zgleda, da vam je vsem skupaj bolj važna politika in ribarija znotraj nje od tega KAJ JESTE !!! A ste fuknjeni al kaj ?

  • Idioti 08:15 15.oktober 2023.

    Jaz pa res ne vem, kaj teli zastrupljevalki ni jasno !!! Zgovarja se , da jo je Golob prosil v Vlado . Ja jo je ampak , da bo delala v korist LJUDSTVA in po REGELCIH , ona pa dela ...prikaži veča v korist trgovske bande ! Še sedaj ni imen zastrupljevalcev !!!!!!! Na takem položaju , sploh pa na varni hrani , bi bilo za nas vse najboljše , da je tam šef VIDA ČADONJIČ ŠPELIČ . Ma tud njen križ za vratom mene ateista ne moti , sam da sem siguren kaj jem !