Slovenija
4060 ogledov

Sinu bi podaril avto. Ga lahko kasneje zahtevam nazaj in kaj to pomeni za dedovanje?

Avto Krka
1/3
Saša Despot Avto Krka
Sinu bi podaril skoraj nov avto. Je treba plačati davek, lahko zahtevam, da mi ga vrne, če se bo obnašal nehvaležno, in kaj to pomeni za dedovanje, se sprašuje naš bralec.

V naši novi rubriki pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Odločil sem se, da bom sinu podaril skoraj novo vozilo, ker je ravnokar opravil vozniški izpit. Pa me glede tega zanima nekaj stvari in sicer, ali lahko zahtevam tudi vračilo avtomobila v primeru, če se bo sin kasneje do mene obnašal nehvaležno, kako tako darilo vpliva na njegovo dedovanje in ali je treba zanj plačati kakšen davek?

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zahvaljujem se za vaše vprašanje.

V primeru, če bi se sin po sklenitvi darilne pogodbe proti vam, lahko pa tudi proti vašemu  bližnjemu obnašal posebej grdo, nemoralno, lahko darilno pogodbo tudi prekličete. To lahko storite tudi, če bi se vam po sklenitvi darilne pogodbe tako poslabšal gmotni položaj, da zmanjšano premoženje ne bi več zadoščalo niti za vaše preživetje. Darilna pogodba torej ne predstavlja dokončnega, nepreklicnega prenosa premoženja, ampak je njena nadaljnja veljavnost odvisna tudi od nekaterih zunanjih okoliščin, predvsem pa od obnašanja obdarjenca po prejetem darilu.

Velja domneva, da se vsako darilo všteje v dedni delež obdarjenca. Tako se vsakemu zakonitemu dediču vračuna v dedni delež vse, kar je na kakršenkoli način dobil od zapustnika. To se ne zgodi edino v primeru, če zapustnik izrecno izjavi, da se darilo dediču ne vračuna v dedni delež. Sin bo torej moral računati s tem, da se mu bo zaradi darila njegov dedni delež zmanjšal, razen, če boste izrecno izjavili, da naj se mu vozilo ne vračuna v njegov dedni delež.

Davka na prejeto vozilo ne bo treba plačati. Tudi sicer velja, da so plačila davka oproščeni obdarjenci, ki spadajo v krog darovalčevih zakonitih dedičev prvega dednega reda, to so njegovi potomci in njegov zakonec. Plačila davka pa so oproščeni tudi darovalčevi zeti, snahe in pastorki, ter obdarjenec, ki se šteje za kmeta, če dobi v dar kmetijsko zemljišče.

Mag. Boštjan J. Turk

Komentarjev 2
  • Avatar NickMason
    NickMason 12:17 15.januar 2023.

    Če kupiš nekaj je to tvoja last.Če dobiš darilo je tudi tvoja last in zato naj darovalec ne misli da bo s tem prodal še dušo,potem raje ne daj ničesar.

  • 4krogci 07:33 14.januar 2023.

    Zakaj pa zgolj in preprosto,glede na to kolk zaupanja mate v sina, nebi bil avto pisan na vas, pripise se pa uporabnika vozila,ki je pac sin….in nemore on nic po svoje,vi pa lahko kadarkol poberete kljuce al pa avzo prodate. ...prikaži več Kaksne darilne pogodbe alo??