Slovenija
167 ogledov

Sir s pretečenim rokom prepakirali in prodali

sir
1/3
bralka
V Leclercu so sir, ki je imel pretečen rok uporabe, prepakirali in mu za 20 dni podaljšali rok uporabe, nas je opozorila bralka. O tem, da je bil rok pretečen, je niso posebej opozorili, cena pa tudi ni bila znižana, še trdi bralka.

Ovčji sir s tartufi je imel rok uporabe označen z "Uporabiti najkasneje do 5. 9. 2014", šest dni po izteku tega roka so ga v Leclercu razrezali, zapakirali v prozorno folijo in označili še z nalepko njihove delikatese. Rok uporabnosti so označili s "Porabiti do 25. 9. 2014", označeno je bilo tudi, da je bil sir zapakiran 11. 9. 2014. 

V Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo, da s tem ni nič narobe, proizvajalec pa meni, da bi kupce o izteku roka morali obvestiti. 

Kupce bi morali na rok opozoriti

"S tem, da bodo naš sir prepakirali, nismo bili seznanjeni. Naš sir ni namenjen prepakiranju, saj se prodaja pod našo blagovno znamko in je opremljen z vsemi zakonsko predpisanimi podatki,“ pravijo v podjetu Zigante tartufi, ki je proizvajalec sira. Menijo tudi da bi bilo prav kupce opozoriti, da je izdelek pred iztekom roka trajanja. Bralki se za nevšečnost iskreno opravičujejo, a opozarjajo, da na ravnanje trgovskih verig ne morejo vplivati. Neprodan sir bi bil sicer njihov in ne Leclercov strošek, saj morajo kot dobavitelji skladno s pogodbo izdelke pred iztekom roka zamenjati z novimi.

Izdelke z oznako minimalne trajnosti ("uporabno najmanj do") se sme od konca maja prodajati tudi po izteku tega roka. Živila s tako označenim rokom so na primer riž, moka, testenine in sladkor, a se v Mercatorju, Sparu in Tušu niti za prodajo teh izdelkov po izteku roka niso odločili, saj za njihovo varnost po roku ne odgovarja več proizvajalec, ampak trgovec. Izdelkov z oznako "porabiti do“ se po izteku roka ne sme prodajati.  

Vsa odgovornost je na trgovcu

Z oznako "uporabno najmanj do" so lahko označeni tudi nekateri siri. "V primeru trdih in nekaterih poltrdih sirov iz pasteriziranega mleka, se rok uporabe lahko označi kot rok minimalne trajnosti ali pa kot datum uporabe, odvisno od tehnologij zorenja in pakiranja ter nadaljnjega načina shranjevanja,“ pravi Marjana Peterman iz ZPS. 

Konkretnega primera ne pozna, zato domneva, da se je "trgovec v okviru svojega notranjega nadzora odločil, da je sir še vedno varen, ker pa je sir prepakiral, mu je določil nov rok uporabe kot končen rok uporabe … Gre torej za točno določeno živilo, odločitev je enkratna in samo za ta primer in s prevzemom odgovornosti trgovcu ni potrebno nikogar obveščati. Dolžan je le izvesti analizo tveganja in preveriti varnost in ustreznost živila ter ves ta postopek ustrezno dokumentirati in zagotoviti sledljivost,“ opozarja Petermanova.

Iz Leclerca in uprave za varno hrano nam na naša vprašanja, ki smo jih poslali v petek, še niso odgovorili. Njihove odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo. 

Preberite še komentar Sir po roku? Lahko, ampak en za isto ceno.

Komentarjev 8
  • sivka 09:25 23.september 2014.

    ptiči so v vseh Hiper marketih, to se lahko dogaja tudi drugje, npr v Merkatorju, le da bo tam roba PIK Vrbovec, haha

  • punca05 06:53 23.september 2014.

    ma ena presranka stranka

  • erikkk 20:31 22.september 2014.

    Samo zamislit si ne morem kaj če bo takšno pakiranje pa prepakiranje neobveščanje kupcev pa nasploh prodaja take hrane enkrat pripeljalo do resne množične zastrupitve ... Pol bo še veselo .... zanima me kdo bo zato odgovarja ...