Slovenija
18 ogledov

Sistem hromi "odnos do Kučana"

Golobič meni, da SDS predloge postavlja na podlagi odnosa do konkretnega predsed Žurnal24 main
Predlog SDS "izhaja iz njihovega sovražnega odnosa do aktualnega predsednika države Danila Türka," pravi Gregor Golobič in dodaja, da je bilo podobno že v času predsedovanja Milana Kučana.
Aktualna vladna koalicija ima po odstopu DeSUS iz koalicije 42 poslanskih glasov, premier Pahor pa že vodi manjšinsko vlado, pri čemer lahko vsaj pogojno računa še na glasove nepovezanih poslancev ali predstavnikov manjšin. Če izstopi še Zares, bo imela vlada le še 33, če izstopi še LDS pa ostane SD sama z 28 poslanskimi glasovi.

V nekaterih parlamentarnih strankah se zaenkrat še ne želijo opredeliti do predloga SDS za spremembo ustave, po kateri bi se lahko državni zbor razpustil sam, če bi tak predlog podprla absolutna večina (torej najmanj 46) poslancev. V Zares pa predlagajo drugačne spremembe. Ustava in zakonodaja sicer že zdaj omogočata različne poti do menjave vlade.

V največji vladni stranki SD pravijo, da bodo na predlog SDS odgovorili v ponedeljek po seji poslanske skupine SD, v LDS pa, da bodo o predlogu razpravljali, ko ga bodo prejeli.

Golobič: Težava negativen odnos do predsednika Türka
"Veseli nas, da je SDS ponovno pritrdila oceni Zaresa, da je mogoče priti do predčasnih volitev na urejen in pregleden način samo na podlagi spremembe Ustave," pa je dejal predsednik Zares Gregor Golobič.

Težava predloga SDS pa je po njegovi oceni v tem, da "ne sledi dobrim evropskim praksam, temveč izhaja iz njihovega sovražnega odnosa do aktualnega predsednika države Danila Türka. Obstoječe rešitve, ki jim je botroval enako negativen odnos do tedanjega prvega predsednika predsedstva RS Milana Kučana, danes hromijo politični sistem v Sloveniji".

DeSUS odloča v sredo
Prvak DeSUS Karl Erjavec je napovedal, da bo v sredo seja izvršnega odbora DeSUS, na kateri bodo obravnavali aktualno politično situacijo in sprejeli ustrezne odločitve glede nadaljnjih potez stranke.

Iz SLS odgovora na STA niso prejeli. Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je dejal, da bi o podpori predlogu SDS razmišljali, če bi bil oblikovan na način, da bi se DZ lahko razpustil sam, če bi za to glasovali dve tretjini poslancev.

Tudi sama sprememba ustave sicer terja podporo dveh tretjin navzočih poslancev, torej širok konsenz med poslanci, ki ga bo po mnenju nekaterih poznavalcev enako težko doseči kot predčasne volitve po sedanji ureditvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.