Slovenija
22 ogledov

Sistem ne sme biti preobremenjen

razno 05.02.14. postojna, krizni center, taborniki, foto: matej skrlj Matej Škrlj
Na Postojnskem, Logaškem in v Cerknici elektriko pričakujejo danes. Medobčinski krizni štab občine Postojna in Pivka bo z Elektro Primorska uskladil oskrbo agregatov z naftnimi derivati.

Del Kremence je že priklopljen na električno omrežje preko daljnovoda, so sporočili iz kriznega štaba v Postojni. Zagotovljeni so bili vsi tehnični pogoji za priklop, zato so v Elektru Primorska elektriko že pripeljali do Kremence. Uporabnike opozarjajo, naj še naprej varčno rabijo elektriko, da krhkega sistema ne obremenjujejo preveč.

V kolikor bo možno, bo Elektro Primorska skušalo elektriko prek omrežja speljati tudi od spodnjega dela Tržaške ceste do centra mesta. Pri tem pa opozarjajo, da bodo kljub temu določeni odjemalci na tej trasi še vedno na agregatih, ki ostajajo pri transformatorskih postajah za primer padca električnega omrežja.

Na Elektru Primorska so še pojasnili, da bodo s postopnim priklapljanjem na električno omrežje tudi v prihodnjih dneh nadaljevali, v kolikor bodo izpolnjeni tehnični pogoji in bo že vzpostavljena mreža stabilna.

Postavili bodo mobilno pralnico

V prihodnjem tednu bodo ob podpori Slovenske vojske v Postojni postavili mobilno pralnico, ki bo locirana v mestu. Pranje bo zagotovljeno za vse občane. Poskrbeli pa bodo tudi za prevoz umazanega in čistega perila na dom, poroča uprava za zaščito in reševanje.

V Cerknici obvladujejo situacijo

"Trenutno obvladujemo situacijo, za prehrano je poskrbljeno, peremo, likamo, kuhamo," je dopoldne povedala Marija Braniselj, v. d. ravnateljice OŠ Cerknica, kjer so vzpostavili krizni center. Pranje perila za občane so organizirali kar na šoli in v te namene kupili dodatna dva pralna stroja.

Razmere na območju se umirjajo, predvsem s pričakovanjem čakajo na elektriko, ki naj bi prišla danes ali najpozneje jutri. "Gasilske enote so na terenu, vsi delajo v smeri, da bi se danes na omrežje sočasno priklopilo celotno območje, do Loške doline," je pojasnila Branisljeva.

Derivate bo plačal Elektro Primorska

Občini Pivka in Postojna sta ustanovili Medobčinski krizni štab občine Postojna in Pivka. Namen kriznega štaba je z Elektro Primorska uskladiti oskrbo agregatov z naftnimi derivati za potrebe gospodarstva, obrtništva, podjetništva, kmetij in za druge nujne naloge.

Od ponedeljka dalje bo pooblaščeni distributer za oskrbo agregatov z gorivom oskrboval vse agregate, ki so v zakupu ali v lasti gospodarstvenikov, obrtnikov, kmetov in podjetnikov, ki se lahko z lastnim agregatom priklopijo na transformatorsko postajo. Tako bodo zagotavljali naftne derivate za tiste gospodarske subjekte, obrtnike, podjetnike in kmetije, ki nimajo možnosti priklopa agregatov na transformatorsko postajo, pod pogojem, da so priklopljeni pred merilnim mestom. Stroške točenja naftnih derivatov bo nosilo podjetje Elektro Primorska.

Za brezplačno oskrbo agregatov bo potrebno oddati vloge, ki bodo na voljo na Občinah Postojna in Pivka od 8. ure dalje, ter pridobiti soglasje. Ekipe Elektro Primorske bodo po potrjeni vlogi prvo oskrbo agregatov z naftnimi derivati opravile v roku 10 ur. Za nadaljnji načrt za oskrbo agregatov bodo glede na potrebe skrbele ekipe Elektra Primorske, so še sporočili iz kriznega štaba Postojna.

Postopno priklapljanje Logatca

Elektro ekipe se trudijo pripeljati elektriko tudi na Logaško. Območje Dolnjega Logatca bodo na redno električno omrežje priklapljali postopno, da ne bo preobremenitev, agregate pa bodo prestavili na območja, za katera zaenkrat še ni znano, kdaj bodo dobila električno energijo.

Krizni center Postojna se umika

"Dobili smo informacije, da se nekje že priklaplja, čeprav uradno tega ne moremo potrditi," je dopoldne povedal Peter Rink s Kriznega centra Postojna. "Pričakujem, da naj bi bila do večera zagotovljena v večjem delu mesta in občine." Prebivalce prosijo, da z energijo varčujejo, da ne pride do preobremenitve.

Krizni center v Postojni svoje aktivnosti umika, čeprav bo telefonska številka 080 88 92 še nekaj časa delovala. "Ni več takih potreb, saj ljudje dobivajo elektriko in druge resurse, kot so plinski gorilniki in podobne stvari," je pojasnil Rink, ki svetuje, da se ljudje v prihodnih dneh za pomoč začnejo obračati na druge servise, kot so Center za socialno delo (041 623 833 oz. 05 700 12 00), Rdeči križ, Karitas in postojnski štab civilne zaščite.

Jutri bodo začeli s poukom

V ponedeljek bo sicer večina šol v Sloveniji odprla svoja vrata. Pouka ne bo v vzgojnem zavodu Planina, ker je nevarno zaradi podrtih dreves.

Po besedah Rinka bo na Postojnskem jutri normalen šolski dan, prav tako bodo pouk odprli na vseh enotah OŠ Cerknica, medtem ko je OŠ Rakek svoja vrata odprla že v petek. Ko bo prišla elektrika, ne bo več potrebe po najnujnejši pomoči, ki so jo prebivalci te dni dobili v kriznem centru na šoli.

V občini Logatec bosta tako vrtec kot šola odprta kot običajno, prav tako podružnična osnovna šola Hotedršica.

Za učence od 1. do 5. razreda podružnične osnovne šole Matije Valjavca Preddvor bo pouk potekal na matični šoli na Jezerskem. Učence od 6. do 9. razreda pa so danes popoldne z Jezerskega prepeljali do Povšne, od tam pa naprej z avtobusom do šole v Preddvoru. Tam so jih počakali sošolci in njihovi starši in jih peljali na svoje domove.

Otroci naj bi se v primeru zapore ceste vračali na Jezersko v petek, so zapisali na spletni strani OŠ Matije Valjavca Preddvor.

Ljudem je nerodno

Ljudje so že sedaj povsod oskbljeni z vodo, kmečka naselja praviloma imajo svoje ogrevanje, marsikomu pa je težko prositi za pomoč. "Veliko ljudem je nerodno, težko jim priti na obrok," opaža Branisljeva in dodaja, da so zato začeli z razvozom hrane. "Prosimo, da pride nekdo s posodami, da hrano odnesejo do družin."

Iz Jezerskega spet v dolino

Življenje v bolj normalne tirnice stopa tudi območju Jezerskega, kjer so bili prebivalci v zadnjem tednu popolnoma odrezani od sveta. Regionalna cesta Preddvor - Jezersko je zaprta na relaciji Zg. Kokra (Povšnar) - Sp. Jezersko (Macesnov most). Na ostalih odsekih je hitrost vožnje omejena in je še vedno potrebna skrajna previdnost zaradi nevarnosti padajočega kamenja ter drsenja podrtega drevja po pobočju nad cesto. Ekipe sekačev, strojnih delavcev, gasilcev in reševalcev nadaljujejo s čiščenjem regionalne ceste. Nujni prevozi in oskrba se nadaljuje z oklepnimi vozili Slovenske vojske ter delno tudi z avtobusi, so sporočili iz štaba CZO Jezersko.

Na spletni strani občine Jezersko je objavljen nov prometni režim in vozni red, ki bo veljal jutri in v naslednjih dneh. Obenem vse naprošajo za strpnost. V prihodnjih dneh so zaradi spreminjajočih se vremenskih razmer možne spremembe, zato vse naprošajo, da spremljajo tako občinsko stran kot spletno stran OŠ Matije Valjavca Preddvor.

Jutri bo na relaciji Jezersko-Tupaliče-Kranj v obe smeri organiziran avtobusni prevoz, medtem ko bo cesta za osebna vozila še naprej zaprta.

Komentarjev 4
  • Villa 19:42 09.februar 2014.

    Vlada je MIZŠ pooblastila da poravna zapadle obveznosti Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju Vlada RS je na današnji seji sprejela sklep, s katerim je Ministrstvo za izobraževanje, pooblastila, da za namene poravnave zapadlih stroškov za vzdrževanje prostorov in ...prikaži več najem poslovnih prostorov Slovenskega znanstvenega inštituta (s sedežem na naslovu Seilerstätte 2 1010 Wien) v Knafljevi ustanovi v višini 83.820,51 EUR prerazporedi sredstva Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

  • joža 19:11 09.februar 2014.

    Pa da vidimo, koliko naših " glasbenih " umetnikov bo sedaj prišlo špilat gasilcem na veselico za simbolične cene, da si le-ti povrnejo stroške. Ni jih junakov v deželi Sloveniji.

  • 4krogci 15:49 09.februar 2014.

    ni res da smo ponosni narod ampak nas samo skrbi kaj bo sosed reku ce bom šel jaz po pomoč in zato nočemo it! tle igra veliko vlogo tipična slovenska foušija!