Slovenija
974 ogledov

Vlada še povečala zgornjo mejo izdatkov

Denar; prihranki Profimedia
Povečali so zgornjo mejo izdatkov države.

Povečali najvišji obseg izdatkov in ciljni saldo državnega proračuna

Na današnji seji je vlada sprejela spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022. Kot so zapisali, so bile spremembe nujne za nadaljnje nemoteno financiranje ukrepov za spopadanje z epidemijo.

Po sprejetju sprememb proračuna za leto 2021 sta bila zaradi potrjenih izjemnih okoliščin sprejeta še dva zakona, in sicer zakon interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije ter zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva. A tudi to po njihovih ocenah ne bo dovolj za izhod iz krize, dodatno bodo spodbujali okrevanje gospodarstva in nadaljevali z izvajanjem investicijskih projektov. 

Zanašajo se na ugodne makro ekonomske napovedi, zato so povečali najvišji obseg izdatkov in ciljni saldo državnega proračuna. 

Zgornja meja izdatkov sektorja država se bo tako povečala na 25,8 milijarde evrov, primanjkljaj pa se bo znižal na 7,5 % BDP. Po denarnem toku se bo v letu 2021 dovoljena zgornja meja izdatkov za državni proračun povečala na 14,49 milijarde evrov, primanjkljaj pa se bo znižal na 7,9 % BDP.

To pomeni, da bodo odhodki državnega proračuna letos za 170 milijonov evrov višji od tistih, ki jih je aprila določil DZ.

Konec leta 2020 zadolženi za več kot 34 milijard evrov

Danes so tudi sprejeli poročilo o upravljanju z javnim dolgom za leto 2020. Kot so zapisali, se je Slovenija v okviru dovoljenih obsegov zadolževanja zadolžila z izdajo tri-, šest-, dvanajst- in osemnajstmesečnih zakladnih menic, posojilom v okviru sheme SURE ter dolgoročnimi obveznicami v skupni višini 7,77 milijarde evrov, kar je zadostovalo za financiranje potreb proračuna leta 2020 in za predfinanciranje dela potreb za izvrševanje proračuna leta 2021.

Dolg državnega proračuna je na 31. december 2020 znašal 34,3 milijarde evrov.

Plačilo obresti iz naslova dolga državnega proračuna je v letu 2020 znašalo 772 milijonov evrov oziroma 1,6 % BDP, kar je za 13 milijonov evrov manj kot v letu 2019.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:57 22.september 2021.

    Se nekaj Generacij za nami bodo morale odplačevati zadolževanje noriškega kralja.