Slovenija
28 ogledov

Škoberne ni imel časa za obrambo

Slovenija 22.11.2012 Milko Skoberne, Celjski sodnik, kazenska zadeva Okroznega s Saša Despot
Sodnici Miheli Pašek tudi v drugo na mariborskem okrajnem sodišču ni uspelo speljati predobravnavnega naroka za suspendiranega celjskega sodnika Milka Škoberneta, ki mu tokrat očitajo krivo izpovedbo.

Narok danes ni bil opravljen, ker je bil Škoberne o njem obveščen šele dan prej, za pripravo na obrambo pa mu po zakonu pripadajo trije dnevi.

Prvič je bil predobravnavni narok preložen že konec septembra, saj je takrat tožilka Saška Žontar predlagala, naj sodišče pri državnem zboru sproži postopek ugotavljanja sodniške imunitete, ker to dotlej ni bilo storjeno. Državni zbor je 24. oktobra na predlog mandatno-volilne komisije odločil, da se Škobernetu ne prizna imunitete.

Osredotočal se bo na ljubljanski proces

Tožilstvo sicer tokrat Škobernetu očita, da naj bi v enem od kazenskih postopkov kot priča dejal, da je nekoga obsodil, potem pa se je pojavil dvom, da je to procesno dejanje tudi resnično opravil. Obdolženi, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi domnevnega jemanja podkupnine, sicer meni, da je relativni zastaralni rok za pregon že potekel, ker tožilstvo obtožnega predloga ni vložilo v petih letih.

Sodnica je danes Škobernetu dala na voljo, da se odloči, ali lahko predobravnavni narok vseeno izpeljejo, a se je ta po kratkem posvetu z odvetnikom Tomažem Bromšetom odločil, da ne, saj naj bi današnji čas raje izkoristil za pripravo obrambe v primeru, ki poteka pred ljubljanskim sodiščem, kjer se bo v petek nadaljevala obravnava, ki je tik pred razpletom.

V omenjenem sodnem procesu je Škoberne na zatožni klopi sedel skupaj z nekdanjim vodjem Komunale v Laškem Marjanom Salobirjem in celjskim podjetnikom Esadom Ramićem, ki pa sta po poročanju medijev na sredini obravnavi priznala krivdo. Tožilka Blanka Žgajnar je zato sodišču za Salobirja predlagala dve leti pogojne zaporne kazni s preskusno dobo petih let, za Ramića pa leto in deset mesecev pogojno z enako dolgo preskusno dobo.

Dvomi v nepristranskost sodnice

Medtem ko bo sodišče obema soobtoženima v petek že izreklo kazen, pa je Škobernetov odvetnik Bromše podal zahtevo za izločitev sodnice Vladislave Lunder zaradi dvoma o njeni nepristranskosti. O tem bo odločil predsednik okrožnega sodišča Anton Panjan, sicer pa je obramba že na predobravnavnem naroku dvakrat neuspešno predlagala sodničino izločitev.

Tožilstvo Škobernetu očita, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za nekdanjega lastnika nočnega lokala v Celju Esada Čehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Obtoženi naj bi od Čehajića najprej prejeli devet tisoč evrov, nato pa še 18 tisoč, prav Čehajić pa je tisti, ki je konec leta 2010 policiji naznanil domnevno kaznivo početje trojice.

Komentarjev 1
  • Veteran 17:20 12.december 2013.

    Vrane si med seboj ne bodo izkljuvale oči!! Cehovska solidarnost!!?