Slovenija
19 ogledov

Škoda bo še večja, kot so mislili

Prostovoljec
1/6
Denis Vezjak
Sanacija. Na Koroškem in Štajerskem, kjer je bilo najhuje, že čakajo na obljubljeno državno pomoč.

„Največ škode je v Dravogradu, Slovenj Gradcu, Črni na Koroškem in Vuzenici. Nekateri ljudje v Črni še vedno ne morejo od doma, saj so podrti nekateri mostovi in neprevozne ceste. Zadeve saniramo,“ je z Žurnal24 stanje na Koroškem opisal Alan Matijevič, regijski poveljnik civilne zaščite.

Ocenjevanje že poteka

Poleg Podravja je bila med poplavami najbolj prizadeta tudi Koroška. Poplavljenih je bilo 600 stanovanj in 100 poslovnih objektov, škoda je večmilijonska.

„Naši gasilci so še vedno na delu. Pomagamo sanirati in še vedno je veliko izčrpavanj nevarnih snovi,“ je za Žurnal24 povedal Franc Juteršek, poveljnik Koroškega gasilskega zavoda. To območje je obiskal tudi podpredsednik vlade Karel Erjavec, ki je ocenil, da bi država bila glede na hude posledice poplav lahko opravičena tudi do evropske pomoči. Pojasnil je še, da pozdravlja napovedano preiskavo na avstrijski strani glede ravnanja ob naraščajoči reki Dravi, saj meni da je preiskava upravičena.

Andrej Čas, župan občine Slovenj Gradec, pa je zadovoljen tudi s pomočjo slovenske vojske, ki že dva dni na Koroškem pomaga s sanacijo. „Škode še nimamo ocenjene. Ker pa so uničene ceste in ostala občinska infrastruktura, intervencijskih sredstev pa je malo, pa bomo v prihodnjem letu nekaj  načrtovanih novogradenj zamenjali za sanacijo,“ še pravi Čas. Tudi na Koroškem je zelo veliko ljudi, ki so jih prizadele poplave, brez ustreznega zavarovanja svojih domov, zato je v regiji, kjer je stopnja brezposelnosti zelo visoka, takšna katastrofa še toliko hujša.

Odpuščanje ne pride v poštev

Sanacije pa se nadaljujejo tudi v Podravju. Malečnik in Duplek je obiskal tudipremer Janez Janša, ki je obljubil državno pomoč prizadetim območjem. O pomoči in njeni višini bo vlada razpravljala na jutrišnji seji.

Janez Keček, direktor mariborskih poklicnih gasilcev, je pojasnil, da je na terenu vsa njihova razpoložljiva oprema ter da so sedaj še na pomoč priskočili občini Duplek. Gasilci, ki so pri reševanju in sanaciji v teh dneh odigrali največjo vlogo, pa so ogorčeni nad povabilom vlade na pogajanja o nameri, da poklicnim gasilcem zniža plače ter zmanjša število zaposlenih. Sindikat poklicnih gasilcev je to namero že ostro obsodil. „Še bolj kot plače se mi zdi smešna namera za zmanjšanje število zaposlenih. Kako pa bomo reševali? Tega si zaradi varnosti ne moremo privoščiti,“ je dodal Keček.

Mariborčan aktiviral prostiovoljce

Poleg gasilcev in vojske pa veliko delo opravljajo tudi prostovoljci. Tako so se preko socialnega omrežja Facebook (FB) aktivirali v Mariboru, kjer je dal pobudo za nekakšno delavno brigado Mariborčan Luka Rusić. Ta skupina na FB šteje že več kot 4300 članov, na Rusićevo pobudo pa so se aktivirali tudi drugod po Sloveniji. „Ko sem videl razsežnosti poplav sem se odločil, da enostavno morem pomagati. Aktivirali smo se prijatelji in nato so se nam ljudje samo še pridruževali. V torek nas je v akciji v Malečniku že sodelovalo nekaj čez 60,“ je za Žurnal24 pojasnil Rusić. O akcijah in pomoči se ljudje med sabo obveščajo na FB skupini Poplave.




Komentarjev 2
  • uporabno 02:20 08.november 2012.

    Na dlani:http://www.uporabi.net/

  • xy 20:11 07.november 2012.

    Pahor, kje si sedaj, da bi pomagal ljudem. Obuj si škornje in pomagaj sedaj, ne pa da se samo pred kamerami kažeš kako opravljaš delo kot mi navadni državljani in to za 10 x plačo parlamentarca.