Slovenija
24 ogledov

Škoda po pozebi vsaj 20 milijonov evrov

Zmrzal v vinogradu P&F Jeruzalem
Škoda na kmetijskih površinah v severovzhodnem delu Slovenije, ki jo je povzročila pozeba prejšnji teden, po prvih ocenah znaša vsaj 20 milijonov evrov.

Po prvih ocenah je v Podravju in Pomurju poškodovanih od 50 do 80 odstotkov jablan ter v povprečju okoli 60 odstotkov vinogradov. Precej škode je tudi v gozdovih in na poljih, zlasti pri zgodnjih setvah krompirja, buč in koruze. 

Škoda pa ni povzročena zgolj v letošnjem letu. Drevesa in vinogradi se bodo obnovili, a v polnem pomenu rodnosti se bo to zgodilo šele v naslednjih letih.

Na posebno finančno pomoč ne bo mogoče računati, pravi direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Branko Ravnik. Gre namreč za zavarovarljivo škodo, zato bo treba najti kakšne druge mehanizme, recimo z znižanjem prispevkov in davkov. 

Direktor mariborskega kmetijsko-gozdarskega zavoda Stane Klemenčič pravi, da bo najbolj težko zlasti pri pridelovalcih, ki so dohodkovno vezani izključno na prizadete dejavnosti. Prepričan je, da so interventni ukrepi države še kako potrebni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.