Slovenija
41 ogledov

Škode v podjetjih vse več

Vlaki Postojna Anže Petkovšek
Proizvodnja stoji. Največja nevarnost v živilskopredelovalni industriji.

Zaradi vremenskih razmer so bila številna podjetja na prizadetih območjih prisiljena zapreti vrata, škodo pa še ocenjujejo.

Farme še imajo zaloge

Proizvodnjo so morali ustaviti v podjetju Jub, trpi tudi turizem. Že več dni sta zaradi podrtih dreves na cestah tako zaprta Predjamski grad in Postojnska jama, kjer upajo, da bodo prve obiskovalce sprejeli danes. V Pivka perutninarstvu so konec tedna v enoti krmil ostali brez elektrike, posledično pa je bilo ustavljeno raztovarjanje že dostavljene krme. "Večina farm za vzrejo piščancev ni na ožjem območju Pivke, saj so na Krasu, zato škode niso utrpeli. Zaloga krmil za piščance na farmah, ki smo jih dostavili do petka, je zadostovala, zdaj pa smo vzpostavili nove redne dobave," pravi predsednik uprave Janez Rebec. V podjetju dodajajo, da potrošniki niso v nevarnosti in da se razmere stabilizirajo. Bojijo se novih padavin, a pravijo, da so jo odnesli relativno dobro. "Pri nas ni bilo tako hudo kot le 200 metrov višje v Pivki."

Previdno pri hrani

prazne trgovine | Avtor: Anže Zadravec Anže Zadravec
Uprava za varno hrano in veterinarstvo zaradi razmer sicer vse nosilce živilske dejavnosti poziva, naj sprejemajo ukrepe, skladne z zakonodajo, ki zagotavljajo varnost živil in s tem zdravje potrošnikov. Te opozarjajo, da je treba "vsa hitro pokvarljiva živila, ki zahtevajo hlajeni režim shranjevanja, ob daljšem izpadu električne energije bodisi takoj porabiti bodisi zavreči. Enako velja za zamrznjena živila, ki so se že začela odtajevati."

 

V Luki zasuti z zabojniki

Težave imajo tudi v koprskem pristanišču, saj že od četrtka ni odpeljal noben vlak. "V povprečju na dan sprejmemo oziroma odpremimo približno 65 vlakov. Stanje je najbolj skrb vzbujajoče na kontejnerskem terminalu, kjer se spopadamo z največjimi zamudami," opozarjajo v pristanišču. Povezave naj bi bile vzpostavljene do konca tedna. "Kljub temu pričakujemo težave zaradi popravila poškodovanega električnega omrežja," dodajajo. Najnujnejši tovor so preusmerili na tovornjake, ki za zdaj vozijo nemoteno.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 10:07 04.februar 2014.

    Ne boš verjel ampak hitrost vlakov ne določa gas v lokomotivi ampak švelerji pod njo .

  • alfredo 09:07 04.februar 2014.

    Predlagam, da vlaki vozijo hitreje potem, ko bo sproščen promet, in tako nadoknadijo zamudo...