Slovenija
20 ogledov

Škode za 15 milijonov evrov

Na stanovanjskih, poslovnih in drugih stavbah so poplave povzročile za okoli 4,6 Žurnal24 main
Poplave. Socialno ogroženi občani lahko za pomoč zaprosijo do 21. novembra.

Septembrske poplave so povzročile za približno 4,6 milijona evrov škode na 967 stanovanjskih, poslovnih in drugih objektih, za 2,1 milijona na cestah in infrastrukturnih objektih ter za 8,3 milijona na vodotokih in vodni infrastrukturi, so povedali na oddelku za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana (MOL).

Popis škode so po dobrem mesecu končali v petek, ocena pa ni dokončna, ker podatke še vnašajo v sistem. To bodo končali jutri, nato pa morajo oceniti še kmetijsko škodo v celoti – za kmetijske površine so sicer dobili 33 prijav.

Najprej socialno ogroženi
Na vprašanje, kdaj lahko oškodovanci pričakujejo pomoč, so na oddelku za zdravje in socialno varstvo MOL odgovorili, da si bodo prizadevali, da bodo socialno ogroženi občani pomoč dobili čim prej. Ti morajo do 21. novembra oddati vlogo za dodelitev izredne denarne pomoči v višini dva tisoč evrov, to pa lahko posamezno gospodinjstvo dobi le enkrat. Center za socialno delo bo imel nato dva meseca časa, da bo o zadevi odločil, so še povedali na občini. Na vprašanje, kdaj bodo pomoč dobili tudi drugi oškodovanci, ne le socialno ogroženi, niso 
odgovorili.

Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer po poplavah zagotovil, da bo MOL za oškodovance namenila tri milijone evrov. Takrat je napovedoval tudi, da se s podjetji dogovarja za donacije. Ali je še kdo razen BTC, ki je dal sto tisoč evrov, prispeval v občinsko blagajno, včeraj nismo izvedeli, saj so na občini povedali le, da nas bodo o vsem obvestili, ko bodo končali zbiranje sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.