Slovenija
27 ogledov

Škodo bo kril tudi proračunski presežek

Nekdanji premier Janez Janša vztraja, da je tudi sam finski preiskovalec Kaj Eri
1/46
Žurnal24 main
Predsednik vlade Janez Janša je obiskal Podravje, ki ga je petkova večerna ujma najbolj prizadela in zaradi toče ter močnega vetra povzročila največ škode na objektih in v kmetijstvu.

Kot je po sestanku povedal Janša, končni obračun nastale škode še ni znan, jasno pa je, da gre za več kot 3000 poškodovanih objektov, med katerimi so nekateri skoraj popolnoma uničeni. Popolna neznanka je po njegovih besedah za zdaj škoda na poljščinah, saj so na nekaterih predelih kmetijske površine in vinogradi skoraj popolnoma uničeni, kar bo pomenilo tudi dolgotrajno škodo, zato bo tudi v tem segmentu vlada skušala zagotoviti sredstva za samopomoč.

 

Cenilci že na delu

Iz Zavarovalnice Maribor so sporočili, da so njihovi cenilci na delu že cel dan v polni zasedenosti. Ker je škode veliko, svoje zavarovance pozivajo, naj fotografirajo nastalo škodo in pokličejo svoje zavarovalne zastopnike ter takoj začnejo z odpravljanjem posledic na objektih.

Tiste, ki so utrpeli škodo na avtomobilih, pa pozivajo, da škodo prijavijo v naslednjem tednu in se morda izognejo preveliki gneči na prvi delovni dan.

˝Letošnje leto, kar se tiče ujm, bo katastrofalno˝
˝Na srečo imamo v letošnjem letu, ko prihaja do številnih naravnih katastrof, zabeležen proračunski presežek, zato bo, če bo to potrebno, vlada predlagala tudi rebalans proračuna,˝ je še dejal predsednik vlade, ki pa o škodi v denarju zaenkrat še ni mogel govoriti, čeprav bo številka po njegovem zelo visoka: ˝Če k temu dodamo še prejšnja neurja, potem lahko letošnje leto, kar se tiče naravnih nevšečnosti, označimo za katastrofalno. Žal tudi napovedi v naslednjem obdobju niso takšne, da bi lahko z gotovostjo rekli, da je tokratno neurje bilo zadnje tako resno v letošnjem letu.˝

Türk na Ptujskem
Predsednik republike Danilo Türk je popoldne obiskal zaradi neurja s točo prizadeta območja na Ptujskem. V Grajeni pri Ptuju se je srečal s predstavniki ptujskega Kmetijsko-gozdarskega zavoda, ki so mu pokazali nekatere hudo poškodovane objekte in skoraj povsem uničena kmetijska zemljišča.

Türk je po ogledu povedal, da je sicer videl samo en del ptujske mestne občine, a že to, kar je videl po njegovem govori o grozljivih razsežnostih ujme. Kot je povedal, je uničenih precej vinogradov in ostalih kmetijskih zemljišč, uničene so strehe hiš in gospodarskih objektov, zato je škoda ogromna in bo zahtevala hitro akcijo zavarovalnic.

Podobnik na Kozjanskem
Minister za za okolje in prostor Janez Podobnik, pa si je ogledal posledice ujme na Kozjanskem. Po ogledu je dejal, da bodo prve ocene škode pripravljene do sredine prihodnjega tedna. ˝V dogovoru s predsednikom vlade bomo poskušali na podlagi prve ocene škode že predlagati prve interventne ukrepe vlade na redni seji, ki bo prihodnji četrtek,˝ je napovedal Podobnik. Kot je dejal, je obiskal nekaj najbolj prizadetih občin na Kozjanskem. Po njegovih besedah so najbolj prizadete občine Podčetrtek in Kozje, pa tudi Šmarje pri Jelšah. Na ogled pa čakajo tudi še nekatere druge občine, je pojasnil.

Škode je po njegovih besedah zelo veliko tudi na kmetijskih površinah, saj so velika območja vinogradov zaradi toče popolnoma uničena.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.