Slovenija
5024 ogledov

Škofje pozivajo na volitve in svetujejo, koga voliti

volitve Slovenija volišče Epa
"Ne pustimo, da o nas in naši usodi odločajo drugi," so zapisali.

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je v izjavi za javnost pozvala k udeležbi na volitvah ter h glasovanju po lastni presoji "glede na naše vrednote in dosedanje izkušnje". Prepričani so, da kandidatov ne gre presojati zgolj po všečnih besedah in gestah, ampak je treba gledati predvsem na dejanja, s katerimi pokažejo širšo sliko.

Volitve so po prepričanju škofov najpomembnejši vzvod, s katerim lahko vsaka državljanka in državljan ščitita temeljne vrednote, "zato k resni in odgovorni skrbi za ta svet sodi, da se jih udeležujemo". "Ne pustimo, da o nas in naši usodi odločajo drugi," so zapisali.

referendum, volilna skrinja Slovenija Če bi DVK to sprejela, bi bila v prekršku

Pozivajo k pošteni in strpni volilni tekmi

Po prepričanju SŠK je napačna miselnost, da se ne da ničesar spremeniti. "Spremembe so možne samo, če bo vsakdo k njim prispeval svoj najboljši del. Kristjani smo povabljeni, da prevzamemo odgovornost za prihodnost naše domovine in gremo na volitve," so zapisali.

Izbiro, koga voliti, škofje prepuščajo lastni presoji volivcev, a jih pozivajo, naj presojo opravijo glede na njihove lastne vrednote in dosedanje izkušnje ter naj presojajo predvsem dejanja kandidatov.

Pozivajo tudi k pošteni in strpni volilni tekmi. "Nesmiselno in škodljivo je vnaprejšnje izključevaje kogar koli iz demokratičnega odločanja posameznikov in skupin ali odrekanje legitimnosti določenemu delu državljank in državljanov pri oblikovanju naše skupne prihodnosti. Demokracija se uresničuje v soočenju in sobivanju različnih pogledov, ki mora temeljiti na strpnosti in spoštovanju drugih in drugače mislečih," so zapisali.

Prepričani so tudi, da so za vsako tekmo, tudi politično, potrebni zaupanja vredni igralci in transparentna pravila. "Slednja zavezujejo vse, da bodo svojo kakovost dokazovali s programi, kandidati in zlasti z dejanji. Pri tem ne smejo spregledati temeljnih vrednot, ki so skupne človeški skupnosti," so še zapisali.

velika noč nova pravila Slovenija Nič več mask? Taka bodo pravila v cerkvah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Avatar VINOVERITAS
    VINOVERITAS 15:00 15.april 2022.

    youtu.be/pXjmQM5b5fw zanimljiv posnetek, pol pa se pred narodom delajo svetnike🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇

  • Avatar Leon
    Leon 08:59 15.april 2022.

    Vatikanski biriči imajo svoje vernike predvsem na podeželju v neukih in tradicionalno zaostalih volivcih in v mestnih središčih pri maloumnih malomeščanskih starih veščah in prdecih ,ki nosijo denar bogatim in sitim sami pa doma stradajo. Pri RK stojijo v vrsti ...prikaži več za olje in moko ob tem pa ne pozabijo na daritev v cerkvi .

  • Friderik1950 07:12 15.april 2022.

    Ne hodim rednov cerkev a po Aristotelu ima pač vsak nekega svojega boga, zato menim, da bi lahko škofje, glede na izobrazbo po kateri baje slovijo, s svojo angažiranostjo še bolj posegli v družbena dogajanja. Od tam pa do političnih ...prikaži večh ni več daleč. Vsekakor pa morajo paziti, da s kakim nepremišljenim dejanjem ne porušijo trenutno dobrega rejtinga NSI. No ja, tako zjutraj ob kavi pač.