Slovenija
2051 ogledov

Nič več mask? Taka bodo pravila v cerkvah.

velika noč Anže Petkovšek
Ali bodo maske v cerkvi obvezne, bodo odločili posamezni duhovniki.

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je posodobila pravila in jih prilagodila vladnim ukrepom in priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za zamejevanje širjenja covida-19.

Obvezno je zagotavljanje minimalnega možnega stika med udeleženci obredov, prezračevanje cerkev in razkuževanje rok. Čeprav je vlada včeraj odpravila obveznost nošenja mask v večini zaprtih prostorov, tudi v cerkvah (več o izjemah na povezavi), pa SŠK dodaja, da se bo posamezen duhovnik odločil, ali se v njegovi cerkvi uporabljajo maske ali ne. Ob tem bo namreč upošteval velikost cerkve, pričakovano število vernikov in druge okoliščine. Pri zakramentu svete spovedi je zaščitna maska še vedno obvezna.

Bodo pa v cerkvah ponovno uvedli pozdrav miru, tako da boste lahko v roke segli najbližjim. Obhajanje vernikov bo še naprej na roke, SŠK dodaja, da naj tisti, ki želijo sveto obhajilo prejeti na usta, pristopijo na koncu. "Delivec obhajila mora med obhajanjem nositi zaščitno masko ter si mora pred obhajilom in po njem razkužiti roke."

Vreme: Takšno vreme napovedujejo za velikonočne praznike - Velika noč Konec tedna Slovenija Takšno vreme napovedujejo za velikonočne praznike

Velika noč kot pred epidemijo, le križa ne bo dovoljeno poljubiti

Duhovniki lahko uvedejo vsa bogoslužja in pobožnosti svetega velikonočnega tridnevja kakor pred epidemijo - torej molitveno uro po sveti maši na veliki četrtek in bogoslužju na veliki petek, češčenje svetega Rešnjega Telesa v Božjem grobu, blagoslov velikonočnih jedi, blagoslov ognja oz. gobe, obred vstajenja z vstajenjsko procesijo.

Duhovnik bo na veliki petek dodal prošnjo za mir v Ukrajini "in drugod po svetu, kjer divjajo vojne in druge oblike nasilja, lakota ter izkoriščanje" ter prošnjo za vse, ki trpijo zaradi posledic epidemije.

Pri češčenju križa poljubljanje križa ne bo dovoljeno, dovoljen je le poklek ali priklon. Po velikonočni vigiliji bodo duhovniki lahko vrnili blagoslovljeno vodo v kropilnike pri vstopu v cerkev, medtem ko razkužilo ostane obvezno ob vstopu in izstopu iz cerkve, še pišejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:24 14.april 2022.

    Maske so se snele pred veliko nočjo ravno tzato, ker je to Janezova volilna baza in oni pa k maši ne bi z masko, ker mogoče jih bog potem na bo spoznač ali pa dobro videl.

  • jakec1575 12:39 14.april 2022.

    Jansa bi nas rad zaprl do volitev