Slovenija
31 ogledov

Skoraj 20 tisoč jih bo brez

slovenija 09.09.2010 televizija, digitalni sprejemnik, prehod na digitalni signa Boštjan Tacol
Televizija. Trije odstotki gospodinjstev od včeraj ne vidijo komercialnih TV-postaj.

"Gledalci na Primorskem imajo veliko težav pri spremljanju programov z novega multipleksa, ker signal motijo italijanske TV-postaje," trdijo na RTV Slovenija, ki je operater omrežja. Včeraj so namreč prestavili oddajanje komercialnih programov (Pop TV, Kanal A, Planet TV, TV3 Medias, Golica TV...) z multipleksa A na multipleks C. Gledalci, ki signal sprejemajo prek televizijskih anten, so morali zato sprejemnike ponastaviti.

"V ozadju pritisk Pro Plusa"

Z agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) odgovarjajo, da so prejšnji teden na območjih Kopra in Nove Gorice izvedli meritve kakovosti signala ter ugotovili, da je z manjšimi popravki usmeritve antene sprejem programov prek multipleksa C mogoč kljub motnjam. "V večini primerov je optimalna smer sprejema multipleksa C enaka optimalni smeri sprejema multipleksa A," poudarjajo in dodajajo: "Operater omrežja RTV Slovenija ima možnost, da na prizadetih območjih začasno izboljša sprejem s povečanjem jakosti koristnega signala. To lahko operater omrežja zagotovi ali s povečanjem oddajne moči ali s postavitvijo začasnih dodatnih oddajnikov."

Na RTV poudarjajo, da gledalci zahtevajo vključitev komercialnih programov nazaj na multipleks A. Po naših informacijah pa so v ozadju predvsem pritiski Pro Plusa, največje komercialne TV-hiše. Pop TV in Kanal A bo namreč s prehodom na multipleks C izgubil največji delež gledalcev.

Nekateri bodo ostali brez

Ker multipleks C pokriva le 96 odstotkov gospodinjstev (multipleks A jih pokriva 99 odstotkov), jih bo brez komercialnih TV-programov ostalo okoli 20 tisoč. "Manjši obseg pokritosti je odraz teženj po cenovno ugodnejšem omrežju z nacionalnim pokrivanjem. Seveda imajo izdajatelji programov možnost, da v dogovoru z operaterjem omrežja pokritost s signalom razširijo na vse ozemlje," pravijo na Apeku.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.