Slovenija
29 ogledov

Skoraj polovica tatvin je v trgovskih centrih

Kraja Shutterstock
Vsaka druga tatvina se zgodi v trgovskih središčih in trgovinah, opozarja mariborska policija.

Mariborski policisti ugotavljajo, da je skoraj vsaka druga tavina storjena v trgovskih središčih in trgovinah. Zato so organizirali posvet Varnostni sosvet mestne občine in policije, s katerim želijo trgovcem v prihodnje omogočiti nemoteno opravljanje dejavnosti in jim pomagati obvarovati njihovo premoženje.

Varnost je na plečih trgovcev

Za varnost v trgovinah morajo po besedah predstavnika Policijske postaje Maribor II Franca Virtiča sicer najprej poskrbeti trgovci sami ali pa z najemom varnostnih služb in namestitvijo videonadzornih sistemov. Pri tem pa so ves čas primorani slediti trendom in iznajdljivosti tatov, zlasti v zdajšnjih kriznih razmerah, ko so nekateri v tatvine prisiljeni zaradi preživetja.

"Težko bi sicer govorili o porastu kaznivih dejanj v povezavi s krizo, saj statistični podatki, ki so že nekaj let primerljivi, tega ne izkazujejo," je še dejal Virtič.

Kriza povečuje tatvine

Predstavnica trgovskega centra Europark Simona Mandl ni razpolagala z natančnimi podatki o tem, koliko kraj beležijo pri njih in za koliko so na tak način oškodovani na letni ravni. Je pa potrdila, da se število tatvin s krizo povečuje, a imajo tovrstne izkušnje tudi drugi trgovci po Sloveniji, zato njihov center pri tem ni nobena izjema.

Najpogostejša kazniva dejanja pri njih so tatvine, pri čemer gre od najbolj banalnih kraj do visoko vrednih prodajnih artiklov. Vse to se dogaja kljub po njenih besedah dokaj dobremu varovanju objekta, saj so tatovi vse bolj inovativni.

Varnostne službe so povezovalni člen med trgovci in policijo

Po besedah predstavnika podjetja Varnost Slavka Perneka so tatovi vse bolj predrzni in nesramni, zato jih trgovske družbe vse pogosteje najemajo. "Trgovci se vedno bolj odločajo za to, da nas najamejo. V zadnjih letih so pripravljeni prisluhniti naši oceni tveganja in nasvetom. Fizično varovanje danes ne zadošča, zato so potrebni tudi različni tehnični pripomočki," je dejal Pernek in dodal, da včasih niti vse to ne zadošča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.