Slovenija
1 ogledov

Skoraj štiri mesece brez srca

Dekle je bilo v tem času mobilno, vendar je moralo ostati v bolnišnici. Žurnal24 main
Ameriška najstnica je v štirih mesecih preživela dve presaditvi srca. V vmesnem času so jo pri življenju vzdrževali z umetno črpalko.

Njeni zdravniki so povedali, da poznajo še en primer, ko so v Nemčiji nekega odraslega pacienta ohranjali brez srca kar devet mesecev, vendar se je zdaj prvič zgodilo, da je tako dolgo obdobje brez najpomembnejšega človeškega organa preživel otrok. 14-letna D'Zhana Simmons iz Južne Karoline je svojo izkušnjo življenja z aparaturami označila za izjemno težko. "Nikoli nisem bila prepričana, da se zadeva ne bo ustavila," je dejala na novinarski konferenci. "Počutila sem se kot lažna oseba," je povedala: "Kot da v resnici nisem obstajala, kot da me ni bilo tam."

Simmonsova je imela zaradi razširjenega srca 2. julija v otroški bolnišnici v Miamiju prvo operacijo, vendar presaditev ni uspela, zato so ji presajeni organ takoj odstranili. Čas do nove presaditve, ki so jo zdravniki opravili 29. oktobra, je preživela priklopljena na aparature. "118 dni je preživela brez srca, za kroženje krvi sta skrbeli dve krvni črpalki," je povedal direktor pediatrične srčne kirurgije Marco Ricci. "Ko je oseba priključena na umetno srce, ima še vedno svoje srce. To je prvič, da smo na aparature tako dolgo imeli priključeno pacientko, ki je bila brez svojega srca," je dodal. Njena prognoza je dobra, vednar kljub temu obstaja še približno 50 odstotkov nevarnosti, da bo bolnica čez 12, 13 let potrebovala novo srce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.