Slovenija
17645 ogledov

Skrajšanje karantene? Glede na zakon bo nujno!

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Zakon o nalezljivih boleznih predvideva, da karantena ob določeni nalezljivi bolezni lahko traja le toliko, kot traja inkubacijska doba. TA je pri omikronu krajša kot pri delti.

Medtem ko strokovnjaki s področja modeliranja epidemije napovedujejo, da bo mnogo bolj kužna različica koronavirusa omikron v nekaj tednih popolnoma prevladala nad delto in strokovnjakinja iz infekcijske klinike svari, da bo v nekem trenutku za delo sposobnih le še polovica ljudi ali celo manj, epidemiologi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki določajo pravila glede karantene, še ne razmišljajo o spremembah.

Italija karanteno skrajšala na pet dni

Italijanska vlada je že omilila predpise glede karantene, ki ne bo več obvezna za tiste, ki so prejeli poživitveni odmerek ali pa so bili pred manj kot 120 dnevi polno cepljeni, oziroma so covid preboleli. Hkrati pa bo karantena trajala pet dni, če bo pet dni po stiku test negativen. Gre za ukrepe, s katerimi skuša italijanska vlada preprečiti paralizo države. Nič pa se ne spremeni za osebe, ki se niso cepile proti covidu-19. Po stiku z okuženo osebo jih še vedno čaka desetdnevna karantena in nato negativen test.

NIJZ: Še vedno prevladujejo okužbe z delto

Na vprašanje, ali menijo, da bi bila taka sprememba, po tem, ko bo v Sloveniji prevladal omikron, smiselna tudi v Sloveniji, epidemiologi z NIJZ odgovarjajo: "Glede na trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji, ko med okužbami še zmeraj prevladuje delta različica, ukrep skrajšanja karanten ni smiseln. Naši predlogi epidemioloških ukrepov so utemeljeni na aktualnih strokovnih podlagah in znanstvenih dognanjih."

Zakon: Karantena ne sme biti daljša od najdaljše inkubacijske dobe

Zakon o nalezljivih boleznih določa, da čas trajanja karantene za posamezno nalezljivo bolezen, ki ga predlaga NIJZ, ne sme biti daljši od najdaljše inkubacijske dobe za to nalezljivo bolezen. Zadnja dognanja kažejo, da je inkubacijska doba pri različici omikron precej krajša kot pri delti in da od okužbe do prvih znakov minejo približno trije dnevi.

V veljavi 10-dnevna karantena

Sprememba načina odrejanja karanten, ki so jo predlagali epidemiologi na NIJZ in naj bi bila namenjena obvladovanju nove različice virusa, v Sloveniji velja od 23. decembra. 

Tako v karanteno zaradi visokorizičnega stika ni treba le tistim, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom. V karanteno, ki traja 10 dni, morajo tudi tisti, ki so preboleli covid-19 in so bili polno cepljeni. Karantena torej velja tudi za otroke, ki poživitvenega odmerka ne morejo prejeti, ter za tiste, ki poživitvenega odmerka še niso prejeli, ker od drugega odmerka še niso minili vsaj trije meseci ali vsaj dva meseca, če so bili cepljeni z vektorskimi cepivi. 

 

 

Komentarjev 5
  • Avatar Amelliola
    Amelliola 00:15 02.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Boštjan Bratina 20:08 01.januar 2022.

    Kolk pa traja karantena za prehlad al pa za vraščen noht?

  • PaPajapopi 15:04 01.januar 2022.

    BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA