Slovenija
91207 ogledov

Skrb za ostarele starše bo plačana 2.166 evrov bruto

Denar, štetje denarja Profimedia
Po zakonu o dolgotrajni oskrbi bo lahko oskrbovalec dveh družinskih članov dobil 1,8-kratnik minimalne plače bruto nadomestila. To je trenutno 2.166 evrov.

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič je na Twitterju opozoril, da bo medicinska sestra z ostarelima staršema zaslužila 1,5-krat več, če bo skrbela zanju, namesto da bi hodila v službo, zdravnik Rok Ravnikar pa dodal, da bi doma z oskrbo dveh "pacientov" več zaslužil tudi zdravnik specializant, ki ima v začetnem 39. plačnem razredu približno 2050 evrov bruto plače. 

"V primeru oskrbovalca družinskega člana gre za 24-urno oskrbo družinskih članov, kar ni primerljivo z zaposlitvami v zdravstvu in socialnem varstvu," pravijo na ministrstvu za solidarno prihodnost.

Takih primerov bo izjemno malo

"Že prejšnji Zakon o dolgotrajni oskrbi je posegel v Zakon o socialnem varstvu in dvignil plačilo za obstoječega družinskega pomočnika na 1,2-kratnik minimalne plače. Če bi kader iz obstoječih socialnovarstvenih zavodov želel oditi, potem bi se število družinskih pomočnikov že v letošnjem letu močno povečalo. Poleg tega mora za plačilo 1,8-kratnika minimalne plače oskrbovalec skrbeti za dva oskrbovanca, ki sta tudi družinska člana. Po naših evidencah takšnih primerov skoraj ni. Še dodaten pogoj pa je, da morata biti oskrbovanca v 4. ali 5. kategoriji dolgotrajne oskrbe," so na pomisleke odgovorili na ministrstvu za solidarno prihodnost.

Oskrbovalec družinskega člana se začne uporabljati že v začetku prihodnjega leta. Do konca leta 2024 na ministrstvu pričakujejo, da bo okrog 1.600 oskrbovalcev družinskega člana, kar vključuje okoli 500 aktualnih družinskih pomočnikov, katerih status bo avtomatsko preveden v status oskrbovalca družinskega člana. "V tem trenutku težko napovemo, koliko jih bo skrbelo za dva družinska člana; če sklepamo po sedanjih podatkih, takih primerov skorajda ni," so poudarili. Kdor bo oskrboval le enega družinskega člana, bo prejel 1444 evrov bruto. 

"V primeru oskrbovalca družinskega člana ne gre za delovno razmerje, ki ga ureja Zakon o delovnih razmerjih, zato ni primerljivo z zaposlitvami npr. zdravnika ali medicinske sestre. Oskrbovalec družinskega člana je institut, ki ureja do danes marsikdaj nevidno in neplačano delo oseb, ki skrbijo za svoje družinske člane, živijo z njimi in jim nudijo oskrbo kadarkoli in kjerkoli. Novi Zakon o dolgotrajni oskrbi jim zagotavlja primerno plačilo, podporo s strani ustreznih institucij in ureja na primer tudi njihovo pravico do dopusta," so nam pojasnili na ministrstvu za solidarno prihodnost. Oskrbovalec bo imel pravico do 21 dni odsotnosti oziroma dopusta.

To se bo zgodilo z obstoječimi družinskimi pomočniki

Na vprašanje, kako so določili nadomestilo za oskrbovalca družinskega člana, na ministrstvu pravijo, da pri tem "ne gre za standardno delovno razmerje, pač pa za danes pogosto spregledano in neplačano pomoč oseb družinskim članom, ki ne morejo samostojno živeti. Zato je nujno, da je njihovo težko, pogosto delo 24-urno delo primerno ocenjeno in tudi dostojno plačano. Na to opozarjajo tudi smernice Evropske komisije. Višino delnega plačila smo prilagodili oziroma povišali tudi zaradi sprememb plač v zadnjih dveh letih tudi na področju zdravstva in socialnega varstva," so navedli na ministrstvu.

Do oskrbovalca bodo po novem zakonu o dolgotrajni oskrbi upravičene osebe, ki jih bo CSD uvrstil v četrto in peto kategorijo, to sta težka oziroma najtežja omejitev samostojnosti ali sposobnosti samooskrbe.

"Obstoječi družinski pomočniki po Zakonu o socialnem varstvu bodo po novem Zakonu o dolgotrajni oskrbi avtomatsko prevedeni v oskrbovalca družinskega člana, in sicer v okviru 4. kategorije dolgotrajne oskrbe," so pojasnili na ministrstvu.

O tem, v katero kategorijo dolgotrajne oskrbe sodi oseba, bo odločil center za socialno delo, na odločbo pa bo v 15 dneh možna pritožba, o kateri bo odločalo ministrstvo. "Če je pritožbi ugodeno in je določena druga kategorija DO, je zavarovana oseba v obdobju od datuma sklenitve osebnega načrta do datuma sklenitve novega osebnega načrta upravičena do denarnega prejemka, ki predstavlja razliko med tisto pravico, ki ji je bila priznana z odločbo organa prve stopnje, ki je bila odpravljena, in tisto pravico, ki ji je priznana z novo odločbo," je navedeno v zakonu.

Kdor je bil obsojen, bo težko oskrbovalec

Oskrbovalec družinskega člana mora imeti na istem naslovu kot oskrbovanec prijavljeno stalno ali začasno bivališče in mora tam dejansko prebivati, ne sme biti obsojen zaradi kaznivega dejanja zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost ali premoženje. Mnenje, ali je psihofizično sposoben za to delo, bo morala podati invalidska komisija Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Opraviti bo moral tudi 30-urno usposabljanje, ki ga bo pripravila Socialna zbornica Slovenije.

Družinski član zavarovane osebe je:

− zakonec ali zunajzakonski partner;

− hči in sin;

− hči in sin zakonca ali zunajzakonskega partnerja;

− starši (oče in mati, zakonec ali zunajzakonski partner očeta oziroma matere);

− brat in sestra;

− vnuk in vnukinja;

− sorodnik v svaštvu do vštetega drugega kolena v ravni vrsti ali stranski vrsti.

"Pravice in storitve iz zakona se bodo uvajale postopno v naslednjih dveh letih. Najprej, s 1. januarjem 2024 oskrbovalec družinskega člana, leto dni za tem bodo vzpostavljene vstopne točke pri CSD. 1. julija 2025 bodo vzpostavljeni sistemi pomoči na domu, e-oskrbe in uvedba prispevka, 1. decembra 2025 pa še dolgotrajna oskrba v instituciji in denarni prejemek," so ob sprejemu zakona pojasnili na ministrstvu za solidarno prihodnost. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 49
  • kapljač 18:42 26.julij 2023.

    "Odvadite se gledati siromaku v malho in nekam lezti bogatinom"!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:15 26.julij 2023.

    Spet se neke zelo pomembne odločitve sprejema brez tehtnega premisleka in raziskav kako bo delovalo v praksi. Tisti, ki jim je pomoč namenjena verjetno ne bodo zaradi povišanega plačila nič na boljšem.

  • Avatar MK_KING
    MK_KING 14:40 26.julij 2023.

    dam jih v lopo prvemu migrantu za čuvat, poberem denar in jupi na dopust.... kdo bo sploh delal....