Slovenija
3138 ogledov

Skrbi zaradi vremena

Zima, sneg, mraz, led EPA
Dolga zima prinaša skrbi tudi na tem področju.

Sanacijo gozdov po decembrskem vetrolomu, ki je poškodoval petino slovenskega gozda, večinoma iglavcev, še vedno otežujeta sneg in razmočenost terena. Za sanacijo v iglastih gozdovih je sicer na voljo zelo malo časa, do sredine maja, saj se bodo spomladi z nastopom višjih temperatur začeli razvijati podlubniki.

Kot so opozorili na zavodu za gozdove, podlubniki lahko znova povzročijo obsežne poškodbe gozdov. Od leta 2015 do danes so poškodovali 6,5 milijona kubičnih metrov drevja. Do razmaha podlubnikov v naših gozdovih je prišlo po žledolomu v februarju 2014, ki je poškodoval več kot devet milijonov kubičnih metrov drevja.

Sneg Vreme Svet Napovedali so sneg do nižin

Vetrolom decembra lani je poškodoval 2,2 milijona kubičnih metrov drevja, večinoma, 90 odstotkov, iglavcev. Po površini prizadetih gozdov močno izstopa kočevsko območje, kjer je poškodovanih 69 odstotkov gozdnih površin. Močno poškodovani so tudi gozdovi na Notranjskem in Koroškem.

"Glavna prioriteta pri sanaciji je posek in spravilo poškodovanih iglavcev, saj se bodo spomladi z nastopom višjih temperatur začeli razvijati podlubniki, ki lahko ponovno povzročijo obsežne poškodbe gozdov," so poudarili.

Zavod je sicer lastnikom gozdov za izvedbo sanitarnega poseka izdal skoraj 10.000 odločb za posek v vetrolomu poškodovanih dreves. Od celotne poškodovane količine drevja je bilo po zadnjih podatkih zavoda do sredine marca posekanih za 360.000 kubičnih metrov drevja, kar predstavlja 16 odstotkov lesne mase, ki je bila poškodovana v decembrskem vetrolomu.

Sneg Še bo snežilo Slovenija Lahko zima spet zamahne v začetku aprila?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.