Slovenija
32 ogledov

Skrita subvencija poslancev

Stanovanje Vinka Gorenaka Žurnal24 main
Poslanski luksuz. Za 64 kvadratnih metrov veliko stanovanje le okoli 300 evrov na mesec. Sašo Polanec. “Jaz jim stanovanj ne bi dal, si jih lahko sami plačajo.”

V Ljubljani trenutno vsaj 2.900 prosilcev izpolnjuje pogoj za neprofitno stanovanje, a stanovanj zanje ni. Novega razpisa se lahko nadejajo šele konec leta, medtem pa v državnem zboru (DZ), kot smo že poročali, novoizvoljenim poslancem v času krize delijo prazna poslanska stanovanja.

Dvanajst držav že za

Pri poslancu Vinku Gorenaku smo sicer lahko videli, da so nekatera od stanovanj res majhna. Gorenak pravi, da bo zato tudi sam oddal vlogo za dodelitev sosednjega stanovanja v isti stavbi, ki se je izpraznilo po odhodu Vilija Trofenika iz poslanskih klopi. "Moje stanovanje ima 19 kvadratov, to je sploh najmanjše med vsemi poslanskimi stanovanji. Sosednje pa ima 23 kvadratov, tako da bi se preselil tja, če bi bilo mogoče, v večje pa ne bi šel," nam je razložil.

V fondu trenutno praznih 34 državnozborskih stanovanj so tudi taka, ki imajo 64 kvadratnih metrov, a poslanci vanje ne morejo preseliti celih družin. Lahko pa v času študija pri poslancu bivajo otroci, je potrdil Gorenak in dodal, da mora poslanec to tudi prijaviti. Kako mandatno-volilna komisija tako različno velika stanovanja v resnici razdeli poslancem, pa pravi, da ne ve.

Seznam želenih lokacij

Iz besedila razpisa pa je razvidno, da gre v prvem krogu očitno po ključu "želja" poslancev. Poslanec, ki izpolnjuje pogoje za poslansko stanovanje (torej stalno živi vsaj 60 kilometrov iz prestolnice in v njej nima lastne ali najete nepremičnine), "mora v vlogi navesti velikost (tip, površino) in lokacijo želenega stanovanja". Lahko pa navede eno ali več stanovanj s seznama.

Delovne skupine še ni

Nato pa te sezname želja v roke vzame tričlanska delovna skupina mandatno-volilne komisije. V prejšnjem sklicu so v njej sedeli Majda Potrata (SD), Iztok Podkrižnik (SDS) in Joško Godec (Desus). Kdo bo trojica tega mandata, "še ni dokončno oblikovano", so sporočili iz DZ. Je pa določeno, da bodo to Jankovićev, Janšev in Virantov poslanec. Najemnine za poslanska stanovanja so sicer menda od okoli 90 evrov za garsonjere pa do okoli 300 evrov za največja, okoli 60 kvadratov velika stanovanja.

Tržna najemnina

Ali ne bi bilo v času hude gospodarske krize in pomanjkanja stanovanj primerneje, da bi tudi poslanci plačevali vsaj ekonomsko najemnino? Gorenak odgovarja: "Plačeval bom takšno, kot bo določena." Meni, da če bi cene dvignili, zanimanja za ta stanovanja ne bi bilo nič manj: "V proračun pa to ne bi prineslo prav veliko."

Ekonomist Sašo Polanec je do tega poslanskega privilegija oster. Meni, da si lahko poslanci s svojo plačo sami plačujejo stanovanja v Ljubljani, zato jim jih ne bi dal. "Gre pravzaprav za prikrito subvencijo," je dodal. A hkrati pravi, da so plače poslancev, predvsem pa ministrov in predsednika vlade prenizke, zato se za te pozicije prvokategorniki ne odločajo, ampak dobimo na ta mesta veliko drugorazrednih kandidatov.

Komentarjev 3
  • Katja ur?? 12:52 10.april 2012.

    Jaz kot študentka plačujem 350 eurov za garsonjero, ki ima 22 kvadratov, oni pa 300 eurov za 60 kvadratov velika stanovanja! :oPravičnost pa taka.

  • tartufka2226 09:11 06.marec 2012.

    pa poslanec,pa še pol familije in to đabe,pa dodatek za ločeno življenje,pa poceni prehranjevanje.A s svojo plačo bi si lahko plačeval po tržni ceni

  • pravaresnica123 08:18 13.januar 2012.

    "V proračun pa to ne bi prineslo prav veliko!" Ta pa je pravi ŠMARSKI FAKIN! Saj tudi uskladitev plač javnim uslužbencem v proračun ne bi prineslo prav veliko, čeprav laično ljudstvo nategujejo z izjavo, da bodo s tem ...prikaži več denarjem rešili državo pred bankrotom. Če to ni izprijeno!!!