Slovenija
13 ogledov

Skrivali prispevke, oglaševali po domače

Kongres SD v Kočevju Saša Despot
Od dvanajstih revidiranih strank sta le dve dobili pozitivno mnenje računskega sodišča za svoje poslovanje. Stranke so pogosto imele težave pri razkrivanju vseh prispevkov fizičnih oseb ter pri nakazovanju neupravičeno pridobljenih sredstev v humanitarne namene.

Od dvanajstih revidiranih strank sta le dve dobili pozitivno mnenje računskega sodišča za svoje poslovanje.

Pozitivno mnenje za poslovanje v letu 2014 sta dobili stranki ZaAB in SLS, mnenje s pridržkom SMC, SDS, SD, DeSUS, NSi, DL, Trs, IDS, DSD in PS, pri čemer mora SD predložiti odzivno poročilo. 

Od SD zahteva odzivno poročilo

"V njem mora izkazati popravljalni ukrep za preklic izjave, naslovljene na državni zbor, 
o delitvi proračunskih sredstev za sofinanciranje političnih strank med politično stranko Socialni demokrati in politično stranko Solidarnost na podlagi Dogovora o skupnem nastopu 
na volitvah v DZ 2014," so v povzetku poročila zapisali na Računskem sodišču. 

Pri stranski DeSUS sodišče med drugim ni moglo potrditi, da so bila sredstva za dodatno strokovno pomoč poslanski skupini stranke, ki so bila dogovorjena s pogodbo z državnim zborom, porabljena za namen, dogovorjen s pogodbo. 

Razkrivanje višjih zneskov

Stranke so pogosto imele težave pri razkrivanju vseh prispevkov fizičnih oseb, ki v skupnem znesku v letu 2014 presegajo višino povprečne bruto mesečne plače. 

Stranka SMC tako ni poročala o prispevkih 15 fizičnih oseb. "Skupni znesek nakazil teh oseb v letu 2014 znaša 43.139 evrov," je ugotovilo sodišče. Pri SDS je našla 32 fizičnih oseb, pri katerih niso bili razkriti prispevki v skupni višini 86.164 evrov. 

Več strank je mnenje s pridržkom dobilo, ker prispevkov, ki so jih pridobile v nasprotju z zakonom o političnih strankah, niso v predpisanih rokih nakazale v humanitarne namene.

Popusti pri oglaševanju v medijih

Nepravilnosti se nanašajo na popuste pri oglaševanju kampanje v medijih, kot je to v primeru SDS, ki je po oceni sodišča pri Primorskih novicah neupravičeno pridobila popust v znesku 122 evrov. 

SMC-ju je pri oglaševanju s popusti pomagala Občina Pivka v Pivškem listu in Občina Moravske Toplice v Glasilu Lipnica v skupni višini okoli 300 evrov. 

Stranka SD je v Glasilu občanov Občine Trebnje brezplačno objavila članek oz. vabilo ter komentar o prireditvi Trebanjski koš. 

"Po cenah oglasnega prostora znaša ocenjena vrednost takega oglasa 33,33 evrov," je ugotovilo sodišče. Tako kot SDS je neupravičen popust dobila tudi v Pivškem listu in Glasilu Lipnica občine Moravske Toplice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1