Slovenija
25 ogledov

Skrivnosti Obamovega iphona

Barack Obama Profimedias
Baracku Obami so šele zadnje leto predsedovanja dovolili, da uporablja pametni telefon. Ampak z velikimi omejitvami, ob katerih bi vsak slovenski najstnik zajokal.

Barack Obama je bil pred dobrimi osmimi leti znan kot tisti kandidat na volitvah, ki deluje najbolj tehnološko napreden. Kot eden redkih svetovnih voditeljev je uporabljal takrat zelo popularnega in varnostno dokaj visoko ocenjenega blackberryja. A pri tem telefonu je nato tudi obtičal, saj mu strokovnjaki za digitalno varnost vsa leta predsednikovanja niso privoščili bolj sodobnega telefona.

Tudi sicer so v zahodnem krilu Bele hiše, kjer je predsednikov urad, do letošnje pomladi veljali izredno rigorozni ukrepi glede digitalne komunikacije. Med drugim je osebje uporabljalo zastarele računalnike in črno-bele tiskalnike, ki so lahko tiskali le na eno stran lista, povrh vsega je bila internetna povezava na ravni izpred 20 let.

Telefon, s katerim ni mogoče telefonirati

Pred meseci se je Obama končno pohvalil, da so mu v tehnični službi priskrbeli neimenovani pametni telefon, pred nekaj tedni pa je v enem poslovilnih nastopov kot gost v pogovorni oddaji priznal, da ima iphona.

Ampak kakšnega! Obama lahko na njem e-pošto zgolj bere, ne pa tudi pošilja, telefon ne zmore snemati fotografij ali videov, prav tako ne zna predvajati glasbe. Njegov iphone tudi ne omogoča telefonskih klicev. Obama ga lahko torej v praksi uporablja le za brskanje po spletu. 

Obama in telefon | Avtor: Profimedias Profimedias
Kot je pojasnil, razume in sprejema tovrstne omejitve, saj ima v mislih, da bo slej ko prej prav vse, kar je napisal in poslal, dostopno javnosti, če ne prej, ko bodo odprti arhivi. "Ne pošiljam nobene e-pošte, zato tudi ne bom na naslovnicah časopisov," je izjavil po poročanju BBC.

Za poraz demokratske kandidatke Hillary Clitnon je bila po mnenju analitikov usodna prav njena nespretna skrb za digitalno korespondenco, ki je izbruhnila v veliko afero.

S Trumpom bodo imeli še veliko dela ...

Vprašanje pa je, kaj bo s svojim pametnim telefonom storil novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump, ki je že napovedal, da se svojemu androidnemu sopotniku, s katerim vzdržuje stik z ozkim krogom sodelavcev in prijateljev, ne namerava odpovedati.

Njegov telefon je tudi osnovno orodje pri pisanju odmevnih bodic na Twitterju, ki so namenjene nasprotnikom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.