Slovenija
30 ogledov

Skrivnostni nakupi mestnih svetnikov

Mestni svet Žurnal24 main
Mestni svetniki. Poraba kranjskih najbolj “razgaljena”, pri drugih smo ostali bolj pri številkah.

Od šestih občinskih svetov večjih mest smo poskušali pridobiti natančne podatke o izdelkih in storitvah, ki jih z denarjem za delo svetniških skupin kupujejo mestni svetniki. Če smo v Kranju brez težav preverili, kakšne ipade so kupili in kje so jedli, je pri večini drugih težje ugotoviti, kam gre denar.

Skromni Jankovićevi

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so nam postregli s podatki za leto 2011: takrat je največja Lista Zorana Jankovića porabila le polovico razpoložljivih sredstev (naneslo je 55 tisočakov), preostali pa med 90 in sto odstotki.

Jankovićevi so med drugim naročeni na časnike Dnevnik, Delo in Mladina, nekaj so porabili za prevoz z vzpenjačo, katere mobilnike in računalnike so kupili, pa nam niso zaupali. Največ o svojih nakupih so bili pripravljeni razkriti v svetniških skupinah Desus in NSi. V nasprotju s kranjskim Desusom, kjer so, kot smo poročali v ponedeljek, za nakup Applovih izdelkov porabili 2.200 evrov, so v ljubljanskem kupili “le” prenosni računalnik, trdi disk in diktafon za 1.200 evrov, v NSi pa mobilni telefon nokia E5 in mobilni USB-modem. Desusovi svetniki denar za reprezentanco porabljajo v gostiščih Šestica, Kmečki hram in Daj-dam, NSi-jevi pa so kupovali le 
posamezne prigrizke.

Kršitev ne zaznavajo

V Celju so bili lani najskromnejši v Zaresu, ki sredstev ni porabil, pa tudi v Desusu in SLS (manj kot polovico). Od desetih svetniških klubov so v SDS, SD, Desusu, Stranki za delovna mesta, Zelenih Slovenije in LDS nekaj sredstev porabili za nakup računalniške opreme.

Iz Maribora so sporočili, da za nakup računalniške opreme izvedejo postopek preverjanja cene skladno z internimi navodili za oddajo javnih naročil majhne vrednosti. Še največ je lani za računalniško in drugo strojno opremo namenil Desus (4.519 evrov), ki ima pet svetnikov, za kakšno opremo gre, pa še ne vemo. Klubov, ki so porabili manj kot polovico razpoložljivih sredstev, je več: Neodvisna lista gasilcev Maribor, Županova lista in SLS, MO LDS, Lista za Maribor, SNS, SMS – Zeleni in klub samostojnih svetnikov. Kršitev pri porabi sredstev notranja revizija ni ugotovila.

V Velenju porabo nadzira kabinet župana. Največ kupujejo pri Mladinski knjigi in DZS, Pošti Slovenije, Tampotisku ter podjetjih Extra Lux in X Com. Nadzorni odbor letos pregleduje porabo za leto 2011, leta 2010 pa so izdali le eno opozorilo.

Novomeščani pa brez

V Novem mestu občinski svet ni sprejel pravilnika za delovanje svetniških klubov, zato skupine sredstev sploh ne prejemajo.

Komentarjev 2
  • privat 18:40 16.februar 2013.

    otroške dodatke jemlejo revežem...oni pa uživajo v razkošju bogov!! Lepo je jemati otrokom ...

  • Avatar praufo
    praufo 13:36 16.februar 2013.

    Zakaj so pa kupovali Applove izdelke ? Kako lahko dokažejo, da so jim te igračke pomagale pri delu, ki ga opravljajo za narod ? A so to nabavil ker so to igračko vidli pri g. JJ ? Marsikateri kraj v ...prikaži več tej deželi nima urejenega vodovoda, pa cest, pa še marsikaj, eni bi pa ipad, pa ipod, ki ga komaj znajo prižgat. Lepo vas prosim!