Slovenija
18 ogledov

Skupaj s Srbijo na velike trge?

Janez Janša Reuters
Premier Janez Janša se je skupaj z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem v sredo na sedežu ZN v New Yorku sestal s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Govorili so o poglobitvi gospodarskega sodelovanja tudi z možnostjo skupnih nastopov na nekaterih velikih tržiščih. Minister Erjavec je povedal, da se te možnosti kažejo še posebno na ruskem trgu in v Afriki. Pripravljen je že obisk srbskega zunanjega ministra Ivana Mrkića v Ljubljani, ki se bo pozneje nadgradil z obiskom premiera Ivice Dačića. "Začeli bomo konkretnejše sodelovanje s srbsko vlado," je dejal minister.

Pogovarjajo se tudi o možnosti, da bi slovenski premier obiskal Srbijo in obratno, ko bo v obeh državah stekla gradnja plinovoda Južni tok iz Rusije prek balkanskih držav do Slovenije in naprej v Avstrijo ter Italijo.

"Pogovor z Nikolićem je bil danes na najvišji ravni, obisk zunanjega ministra v Ljubljani pa bo priprava na začetek bolj operativnega sodelovanja," je dejal minister.

Janša je že v ponedeljek napovedal, da bo pogovor z Nikolićem med drugim namenjen odpravljanju nekaterih težav, ki jih imajo slovenska podjetja v Srbiji, vendar ni šel v podrobnosti, kakor tudi ne v sredo Erjavec.

Janša se je v New Yorku sestal tudi s predsednikom vlade Kosova Hashimom Thacijem. Med drugim je pozval k nadaljevanju dialoga med Prištino in Beogradom glede severnega dela Kosova.

Na vprašanje STA, ali različna stališča okrog državnosti Kosova kaj vplivajo na odnose s Srbijo, je Janša v sredo odgovoril, da je to morda za kratek čas vplivalo na odnose leta 2008, ko je Slovenija priznala Kosovo, vendar so se zadeve čez nekaj tednov uredile.

"Slovenija je istočasno s priznanjem Kosova dala vso podporo evropski perspektivi Srbije in je vložila veliko naporov v to, da je Srbija storila korake naprej. Tudi rešitev kosovskega vprašanja, tako kot ga vidi Srbija, je možno samo v neki časovni dimenziji vstopanja obeh držav v EU, ko vprašanje teh meja, ki je danes za nekatere usodnega pomena, ne bo več tako ključno," je dejal Janša.

"Vsi se želimo učiti iz preteklih napak"

Janša je komentiral zaskrbljenost v ZDA zaradi evropske krize, ki vpliva tudi na ZDA, in dejal, da mora Evropa oziroma države članice EU čim prej sprejeti dogovorjene ukrepe proti krizi in nadaljevati s povezovanjem, saj sicer ne bo preživela.

"Ameriško gospodarstvo je zelo odvisno od statusa, ki ga ima dolar kot svetovna rezervna valuta. Vsi premiki v tečajih se izražajo v milijardah oziroma stotinah milijard. Zato je zaskrbljenost razumljiva, kot je bila razumljiva tudi zaskrbljenost Evrope, ko se je v Ameriki podrl sistem Lehman Brothers in so zamujali z nekaterimi drugimi ukrepi," je dejal.

"Vsi se želimo učiti iz preteklih napak. Evropa je v zadnjih dveh letih sprejela ukrepe, ki bodo v prihodnje preprečevali ponovitev takšnih kriz. Zato je toliko bolj pomembno, da vse države, vključno s Slovenijo, čim prej ratificirajo in vnesejo v nacionalne zakonodaje to, kar je že bilo sprejeto," je poudaril Janša.

"Po drugi strani pa se nadaljujejo okrepljena prizadevanja, da se Evropa v prihodnosti še bolj integrira. To je edina perspektiva. Že ko je nastajala skupna valuta, je bilo jasno, da bo skupnost dolgoročno težko preživela, če bo imela skupno monetarno politiko in različne fiskalne politike. In tudi, če se ne bomo držali pravil, ki določajo dovoljeno mejo proračunskega primanjkljaja, ter v primeru drugih odstopanj od skupnih evropskih politik," je opozoril premier.

 

Komentarjev 2
  • privat 07:47 30.september 2012.

    da ne bo končal kot miloško?Haag?? Ni dobro zobati češenj z morilci....

  • dragec 12:23 28.september 2012.

    lepa dva nacionalista. S srbi imeti posla???