Slovenija
1 ogledov

Slab kredit pa državi

NKBM, ki jo vodi Matjaž Kovačič, je posojila reprogramirala le dober mesec, pred Žurnal24 main
Koristno. NKBM svoja posojila Gradisu zamenjala s takim z jamstvom države. Gradis je insolventen.

Z jamstveno shemo je NKBM del slabega posojila Gradisu prevalila na državo. Oktobra je namreč za 7,4 milijona evrov kratkoročnih posojil spremenila v dolgoročno z jamstvom države. Država zdaj za posojilo jamči 30-odstotno. Dober mesec pozneje je Gradis Celje objavil, da je insolventen. To pomeni, da ga čaka prisilna poravnava ali stečaj.

113 tisoč evrov ali 12.537 evrov bruto na mesec si je v prvih devetih mesecih lani za svoje direktorske storitve izplačala prva dama in največja lastnica Gradisa Lidija Žagar.

V NKBM ne komentirajo, ali so za slabo stanje v podjetju vedeli in so posojilo reprogramirali le zato, da so se znebili dela tveganja. Pravijo, da morajo odnose s strankami varovati kot poslovno skrivnost. Podjetje je lahko pridobilo posojilo z jamstvom države, če je izpolnjevalo vse zakonsko predpisane pogoje, pa na vprašanje, ali menijo, da je bil s tem posojilom izigran namen jamstvene sheme, odgovarjajo na ministrstvu za finance.

Hipoteka za manj kot pol
Posojilo NKBM je sicer zavarovano z nepremičninami, vendar imajo tako imenovani ločitveni upniki terjatev za 21,8 milijona evrov, likvidacijska vrednost zastavljenih nepremičnin pa je vsega devet milijonov evrov, kar je le 40 odstotkov vseh posojil. To pomeni, da bi od prodaje zastavljenih nepremičnin ob morebitnem stečaju NKBM dobila le dobre tri milijone evrov, štiri bi jih morala prijaviti kot navadne terjatve, iz stečajne mase pa bi dobila le 700 tisoč evrov.

Reprogram 4,5 milijona evrov posojil je odobrila tudi Abanka, vendar ni znano, koliko pred razglašeno insolventnostjo. Če bo prisilna poravnava izglasovana, bosta sicer tako posojilo NKBM kot Abanke poplačani v celoti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.