Slovenija
76929 ogledov

Slaba novica, rumene le še tri regije, ena rdeča

odprtje lokalov Saša Despot
Danes vlada odloča o ukrepih, ki bodo veljali prihodnji teden. Podatki, na podlagi katerih bo odločala, pa niso najboljši.

Podatki, ki so bili objavljeni danes, kažejo, da je primorsko-notranjska regija rdeča, rumene pa so le še obalno-kraška, pomurska in posavska regija. Vse druge regije so v oranžni fazi, oranžni sta v primerjavi s prejšnjim tednom postali še koroška in goriška regija. To zelo verjetno pomeni, da v teh dveh regijah strežba v notranjosti lokalov in gostiln ne bo več dovoljena, v primorsko-notranjski regiji pa bi se morali skladno z vladnim semaforjem sproščanja ukrepov zapreti tudi terase in vrtovi gostinskih lokalov. 

Rumene ostajajo le tri regije, a ni izključeno, da bosta dve od treh že jutri oranžni. Posavska regija je namreč povsem na meji, za rumeno fazo mora imeti povprečno manj kot 22 dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh, imajo pa jih 21,9. Tudi pomurska regija je le pet odstotkov pod mejo za prehod v oranžno regijo. Meja je povprečno 32 novih okužb na dan v zadnjih sedmih dneh, imajo jih 30.

Tudi med oranžnimi regijami so precejšnje razlike. Koroška tako mejo za prehod v rumeno fazo presega le za osem odstotkov, goriška pa za 12. Na drugi strani je zasavska le sedem odstotkov pod mejo za prehod v rdečo fazo, meja je 28, imajo pa povprečno 26 dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh. Med oranžnimi regijami so najslabše razmere še v savinjski in gorenjski regiji.

Danes se sicer pričakuje tudi odločitev, kako naprej z hoteli in drugimi turističnimi nastanitvami. Zdaj je dovoljeno imeti odprtih največ 30 nastanitvenih enot, večji hoteli so opozorili, da taka rešitev ni pravična in da jim ne omogoča rentabilnega obratovanja.

Povprečno število okužb je poskočilo, toda ...

Danes je sicer sedemdnevno povprečje dnevnih okužb zelo poskočilo, a je to statistični učinek, saj se danes pri izračunu ne upošteva več 27. april, ko je bil praznik in je bilo zaradi tega zelo malo testov in tudi potrjenih okužb. Za 1. in 2. maj tako velikega učinka ne bo, saj sta bila ta dva praznika na soboto in nedeljo, ko je testov že sicer manj in s tem tudi manj potrjenih okužb. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • sandi76 09:29 06.maj 2021.

    Treba je počakat na kakšno novo veliko noč, potem pa vse zapret in dovolit ljudem, da se obiskujejo.

  • Solton 18:46 05.maj 2021.

    ZAPRITE LOKALE ČIMPREJ!

  • suineg7878 17:35 05.maj 2021.

    POZOR! PCR test. Multipliciran vzorec na 40 ciklov v vecini drzav) je NATEG. "“if someone is tested by PCR as positive when a threshold of 35 cycles or higher is used (as is the case in most laboratories in Europe ...prikaži več & the US), the probability that said person is actually infected is less than 3%, the probability that said result is a false positive is 97%.”